Sion (Sveits)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sion

Flagg

Våpen

LandSveits’ flagg Sveits
KantonValais
Postnummer1950
Retningsnummer027
Areal29,81 km²[1]
Befolkning34 708[2] (2018)
Bef.tetthet1 164,31 innb./km²
Høyde o.h.515 meter
Nettsidewww.sion.ch
Kart
Sion
46°13′50″N 7°21′58″Ø

Notre Dame de Valère, Sion

Sion (fransk, tysk: Sitten, wallisertysk: Sittu, latin: Sedunum) er hovedstaden i kantonen Valais i Sveits.

Historie[rediger | rediger kilde]

Arkeologiske utgravninger har vist at området har vært bebodd siden stenalderen. Da det keltiske Wallis ble erobret av romerne i år 15 f.Kr. oppstod kolonien Sedunum. I 580 ble Sedunum sete for biskopen av Martigny, og fra 999 ble biskopen også verdslig hersker over området.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Byen har 34 708 innbyggere (2018)[2]. Selv om byen tradisjonelt var tospråklig (fransk/tysk) og over 50 % snakket tysk i 1870, har det franske språket i stor grad fortrengt tysk i nyere tid. Omkring 70 % av innbyggerne snakker idag fransk, 5 % tysk og 5 % italiensk, de øvrige er utlendinger.

Kultur og severdigheter[rediger | rediger kilde]

Museer[rediger | rediger kilde]

I Sion finnes flere museer, deriblant et naturhistorisk museum, et arkeologisk museum, og Musée de Valère, som utstiller blant annet våpen og uniformer.

Bygninger[rediger | rediger kilde]

Karakteristisk for Sion er det middelalderlige bybildet, omgitt av klippene Valère (621 m) med valfartskirken Notre-Dame de Valère (12./13. årh.) og Tourbillon med ruinen av det tidligere biskoppelige slottet fra det 13. århundre.

I gamlebyen ligger den severdige katedralen Notre-Dame-du-Glarier fra det 15. århundre, med et romansk tårn fra det 12. århundre.

Sydvest for katedralen ligger kirken St-Théodule. Den ble påbegynt 1516 i sengotisk stil, men først ferdigstilt to århundrer senere. Betydelig lenger øst ligger rådhuset, bygget mellom 1657 og 1665 i renessansestil. I trappeforhuset kan romerske innskrifter sees.

Vintersport[rediger | rediger kilde]

Fra Sion er flere av de viktigste vintersportsstedene i Wallis tilgjengelig, og Sion har flere ganger konkurrert om å få olympiske vinterleker til byen. Til lekene i 2006 ble byen regnet som favoritt, men tapte.[trenger referanse]

Vindyrking[rediger | rediger kilde]

Sion har et mildt klima, og er etter Satigny og Chamoson det viktigste vinområdet i Sveits. Kjente viner fra Wallis er den hvite Fendant og den røde Pinot Noir samt Dôle. Den største vindyrkersammenslutningen i Sveits, Provins, har sitt hovedsete i Sion.[trenger referanse]

Transport[rediger | rediger kilde]

Sion ligger ved jernbanelinjen Lausanne-Brig og ved den engang viktige alpe-transittstrekningen Lausanne-Simplon-Domodossola. Byen har en liten flyplass, som ligger et stykke vest for byen.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]