Silvio Gazzaniga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Silvio Gazzaniga
Født23. jan. 1921Rediger på Wikidata
MilanoRediger på Wikidata
Død31. okt. 2016[1][2]Rediger på Wikidata (95 år)
MilanoRediger på Wikidata
Beskjeftigelse BilledhuggerRediger på Wikidata
Utdannet ved Brera-akademietRediger på Wikidata
Nasjonalitet Italia (19462016), Kongedømmet Italia (19211946)Rediger på Wikidata
Gravlagt Cimitero Monumentale di MilanoRediger på Wikidata
Utmerkelser Republikken Italias fortjenstordenRediger på Wikidata

Silvio Gazzaniga (født 23. januar 1921 i Milano, Italia, død 31. oktober 2016) var en italiensk skulptør. Mens han arbeidet for firmaet Stabilimento Artistico Bertoni, skapte han FIFA World Cup Trophy. Gazzaniga studerte ved Brera Academy, og det samme har hans datter, Gabriella, gjort og er en fan av AC Milan.

Hans design ble valgt av komiteen den 5. april 1971. Trofeet er 36 cm høyt, veier 4,97 kg og er laget av, 18-carat reint gull. To ringer av halvedelsteinen malakitt smykker foten. Vinnerens navn blir skrevet på gullfoten. Det er plass til navnet på 17 vinnere og hver blir inngravert på det vinnende lagets språk.

Gazzaniga sa om designet til trofeet: «Min inspirasjon til designet kom fra to hovedelementer – idrettsutøverne og verden. Jeg hadde i tankene å skape noe som symboliserte innsats og anstrengelse, mens det på samme tid uttrykte harmoni, enkelhet og fred. Silhuetten måtte være rettlinjet, for at oppmerksomhet til den som betrakter trofeet skulle bli dradd mot hovedpersonen, det vil si, fotballspilleren; en mann som, på seierstidspunktet, fremstår som en slags gigant, uten å virke overmenneskelig. Han måtte være en helt, men en helt med kvalitetene til en som hadde arbeidet hardt og lidt, som hans medmennesker ville identifisere seg med hver dag og med armer, som synes å favne hele verden, og være en levendegjøring av det universelle med sport.»

«Hvis noen skulle gi meg denne oppgaven på ny, ville jeg bare gjort mindre endringer med det opprinnelige konseptet. I disse tider blir det lagt mer vekt på det ytre enn det indre», beklaget Gazzaniga. «Faktumet at trofeet mitt har stått mot mange trender over de siste 30 årene (Jules Rimet Cup ble benyttet i 40 år) er et vitnemål på det fatum at jeg tillot meg å bli inspirert av prinsippene som ikke forandrer seg etter som tiden går.»

Gazzaniga designet senere UEFA-cuptroféet (1972), UEFA Super Cup-troféet (1973). U21-EM-troféet og Baseball World Cup-troféet (2001).

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.gazzetta.it[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.lequipe.fr[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]