Silence (klatrerute)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Adam Ondra i starten av den første harde passasjen (8C) på Silence. Foto: Pavel Blazek

Silence er en sportsklatrerute i Flatanger i Trøndelag. Den ble førstebesteget av den tsjekkiske klatreren Adam Ondra 3. september 2017, og er regnet som verdens vanskeligste sportsklatrerute og den første klatrerute i verden gradert 9c.[1]

Silence ligger i den bratte hula Hanshelleren, og ble først boltet av Ondra i 2013. Ruta er 45 meter lang, og består av flere vanskelige passasjer: Først rundt 20 meter bratt klatring på relativt store tak, rutegrad 8b, deretter en serie harde sekvenser («crux» på klatrespråket) som Ondra graderte som isolerte buldreproblemer for bedre å presisere vanskelighetsgraden i sin beskrivelse av ruta: 8C, 8B og 7C+, før en lettere avslutning de siste meterne til ankeret.[2] Til sammen mener Ondra at dette blir rutegrad 9c, og dermed en ny toppnotering i klatringens historie.

Ondra øvde på ruta gjennom sju opphold i Flatanger over fire år. De ti flyttene som utgjør det hardeste av de tre cruxene (8C) tok alene fire ukers øving å sette sammen. I tillegg ble en fysioterapeut hyret inn for å sette sammen et spesialtilpasset treningsprogram for de særegne bevegelsene som var nødvendig for å klatre Silence.

Hanshelleren i Flatanger

Bestigningen av Silence bekrefter Hanshellerens status som en av klippene i verden med størst konsentrasjon av harde klatreruter.[3] De fleste av de vanskeligste rutene er etablert og førstebesteget av Ondra, blant annet Thor's Hammer (9a+), 120 Degrees (9a+), Kangoroo's Limb (9a+), Iron Curtain (9b), Move (9b/+) og Change, verdens første rute gradert 9b+, klatret i 2012, og i sin tid regnet som den (til da) vanskeligste rute i verden.

Referanser[rediger | rediger kilde]