Sicklauddsbron

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sicklauddsbron, sett mot nordvest i november 2011.
Brua sett fra Sickla udde.
Kablenes innfestning.

Sicklauddsbron (også kalt Apatébron)[1] er en 62 meter lang gang- og sykkelbru over Sickla kanal i Hammarby sjöstad i Stockholm. Brua ble innviet i 2002 og har en seilfri høyde på 2,6 meter ved middelvannstand.

Forut for byggingen ble det i 1998 avholdt en internasjonal arkitektkonkurranse. Det vinnende forslaget var «Bro Apaté», herav det alternative navnet Apatébron. Forslaget ble utformet av Erik Andersson, Jelena Mijanovic og Magnus Ståhl. Den ferdige brua mottok The European Steel Design Award for 2003[2][3] og også det svenske Stålbyggnadspriset[4].

Konstruksjon[rediger | rediger kilde]

Den 80 tonn tunge brukroppen er sveist sammen av 25 millimeter tykke plater av rustfritt stål som senere er glassblåst. De utenpåliggende spennkablene er festet på sørsiden i et landkar, som er innfarget med svart jernoksid og har en ballast av diabas. Herfra går den sentrale delen av brua, en buet trekantformet buet kasse. Brua fungerer som en enkelspent sentralt plassert bærebjelke som sammen med kablene opptar den vertikale belastningen. Kablene bidrar også til bruas stivhet. Gjennom å la bjelkehøyden være størst ved kaia og minske suksessivt mot parkstranden i nord ble den asymmetriske situasjonen løst. Belysningen er bygget inn i rekkverket av rustfritt stål, mens slitebanen er belagt med asfalt.[4]

Brua er framstilt i Trollhättan og ble fraktet til Stockholm i tre deler på 20 meter hver.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stockholmskällan: Apatébron.
  2. ^ «Apatébron i Hammarby Sjöstad prisad». byggindustrin.com. 30. september 2003. Besøkt 17. januar 2014. [død lenke]
  3. ^ «Steel Design Award 2003 - Apatébron» (svensk). Stålbyggnadsinstitutet. Arkivert fra originalen 3. februar 2014. Besøkt 17. januar 2014. 
  4. ^ a b «Stålbyggnadspriset 2003 - Apatêbron Sickla kanal». Stålbyggnadsinstitutet. Arkivert fra originalen 10. november 2007. Besøkt 17. januar 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]