Sherlock Holmes (1922)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sherlock Holmes
Generell informasjon
GenreKriminalfilm, mysteriefilm, dramafilm, stumfilm
Utgivelsesår1922
NasjonalitetUSA, Storbritannia
Lengde85 min.
SpråkIngen (dialog)
Bak kamera
RegiAlbert Parker Rediger dette på Wikidata
Basert på
Sherlock Holmes Rediger dette på Wikidata
FotoJ. Roy Hunt Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeJohn Barrymore, Roland Young, Carol Dempster, Gustav von Seyffertitz, William Powell, Hedda Hopper, Reginald Denny Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat1,33:1
Farve/s.hvSort/hvitt Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Goldwyn Pictures
Netflix
Premiere(r)1922
Eksterne lenker

Sherlock Holmes er en amerikansk stumfilm fra 1922 regissert av Albert Parker.[1][2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Prins Alexis (spilt av Reginald Denny) er en student ved Cambridge University, hvor han blir anklaget for å ha stjålet. En annen student, John Watson, mener at han burde søke hjelp fra klassekameraten deres Sherlock Holmes. I mellomtiden, mens han finpusser sine observasjonsevner ute på landsbygda, faller Holmes og blir slått bevisstløs. En ung forbipasserende kvinne, Alice Faulkner (spilt av Carol Dempster), kommer ham til unnsetning. Holmes godtar saken, og finner snart en annen mistenkt, Wells (spilt av William H. Powell) som til slutt innrømmer at det var han tok pengene, for å prøve å komme seg vekk fra Moriarty (spilt av Gustav von Seyffertitz) og det viser seg at Wells faktisk er sønn av en annen kjeltring som kjenner Moriarty.

Fascinert møtes Holmes og Moriarty ansikt til ansikt, men selvfølgelig nekter Moriarty å samarbeide. Holmes informerer Watson om at han har funnet sitt viktigste oppdrag i livet: å stoppe Moriarty, en gang for alle. I mellomtiden kommer Alexis onkel, grev von Stalburg (spilt av David Torrence) med viktige nyheter: begge brødrene hans har blitt drept i en "ulykke" og greven har dermed blitt kronprins. Det er derfor ikke mulig for ham å gifte seg med Rose Faulkner, søsteren til Alice, og den sønderknuste Rose begår derfor selvmord.

Flere år senere blir det skrevet om Sherlock Holmes i en avis, etter å ha løst et mysterium som hadde forvirret Scotland Yard. Men han har fremdeles ikke klart å finne igjen Alice Faulkner, men veiene deres krysses snart igjen. Moriarty er ute etter Rose Faulkners kjærlighetsbrev fra prinsen, som han ønsker å bruke for å utpresse dem. Når prinsen ber Holmes ta saken og få tak i brevene, nekter han først, ettersom han holder prinsen ansvarlig for Roses død. Men han ombestemmer seg, etter at han får vite at Alice kan være involvert.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Silent Era : Progressive Silent Film List». www.silentera.com. Besøkt 13. januar 2024. 
  2. ^ «AFI|Catalog». catalog.afi.com. Besøkt 13. januar 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]