Shazam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Shazam eller shasam, på norsk sesam, er et trylleord.[1][2] Det forekommer i den persiske eventyrsamlingen «Tusen og en natt» i historien om «Ali Baba og de førti røverne», og har derfra glidd inn i mange språk. I eventyret er ordet en del av en åpne- og lukkeformel for en fjellhule full av røvergods.

Shazam er i USA et varemerke knyttet til DC Comics' Captain Marvel,[3] en tegneseriefigur som opprinnelig ble skapt i 1939, siden nedlagt, men som gjenoppstod i 1973. Serien handler om en ung gutt som kan omskape seg til superhelt ved å si trylleordet Shazam!.

Ordet kommer trolig fra navnet sesam,[4] en ettårig tropisk plante med vitenskapelig navn Sesamum indicum. Kunnskap om plantens nytte i matlaging og som urteplante ga den en mytisk rolle i oldtiden, derav for eksempel trylleformelen «sesam, sesam, lukk deg opp!». Ordet har i sin tur blitt lånt videre i en rekke andre produkter og ting, for eksempel NRKS barne-TV-serie Sesam Stasjon som ble sendt fra 1991 til 2000 og bygde på den amerikanske serien Sesame Street, og Apples musikkgjenkjennings-app Shazam.

På norsk er uttrykket hokus pokus oftere brukt som trylleformel. En beslektet trylleformel er «sim sala bim», som kan ha opphav i det arabiske ordet simsim som betyr sesam.


Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]