Hopp til innhold

Sharjah (by)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sharjah

Flagg

Våpen

LandDe forente arabiske emiraters flagg De forente arabiske emirater
EmiratSharjah
Grunnlagt1793
Areal235,5 km²
Befolkning1 247 749[1] (2015)
Bef.tetthet5 298,3 innb./km²
Høyde o.h.14 meter
Nettsidewww.sharjah.ae/
Kart
Sharjah
25°21′27″N 55°23′31″Ø

Sharjah (arabisk: الشارقة‎) er hovedstaden i emiratet Sharjah i De forente arabiske emirater, og ligger på kysten av Persiagulfen, umiddelbart nord for storbyen Dubai som den er sammenvokst med. Sharjah er foruten emirathovedstad og kulturelt sentrum, en utpreget pendlerforstad til Dubai med meget stor indisk befolkning. Sharjah er landets fjerde mest folkerike by med om lag 600.000 innbyggere (2008), over et bebygd areal som dekker 235 km².

I Sharjah kommune ligger Sharjah internasjonale lufthavn, som er plassert bare 10 km nord for Dubai internasjonale lufthavn. Havnefunksjonen er ubetydelig med en middelsstor havn – Himriyah Port – men Sharjah har vokst fram til å bli et betydelig finans- og turistsentrum. Hovedsakelig har byen en rekke kulturinstitusjoner, gallerier, museer og arkeologiske forskningsprosjekt. Videre er Sharjah et lavkostnadsområde hvor arbeidsinnvandrere fra Asia bor, og pendler til de mange arbeidsplassene i tjenestesektoren og bygg- og anleggssektoren i Dubai.

Palasset til emir Sultan bin Mohamed Al-Qasimi av Sharjah ligger 20 km sørøst for byen.

Byen er et utdanningssenter med flere anerkjente universiteter, mange av dem lokalisert i en egen universitetsby: University of Sharjah, American University of Sharjah, det er en campus for amerikanske Troy University, og det finnes et emiratisk, privat universitet – Skyline University College. University of Sharjah har en avdeling også på østkysten ved Det indiske hav, like utenfor byen Khor Fakkan.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]