Khor Fakkan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Khor Fakkan

Flagg

LandDe forente arabiske emiraters flagg De forente arabiske emirater
EmiratSharjah
Befolkning39 151[1] (2015)
Høyde o.h.20 meter
Nettsidekhorcouncil.gov.ae/en
Kart
Khor Fakkan
25°20′21″N 56°21′22″Ø

Gate i Khor Fakkan.

Khor Fakkan (arabisk: خورفكان) er en by i emiratet Sharjah i De forente arabiske emirater, og ligger på østkysten ved Omanbukten og Indiahavet. Byen har om lag 35 000 innbyggere, og ligger som en enklave inne i emiratet Fujairah. Like sørvest for byen ligger også en liten, isolert enklave som tilhører Oman.

Strandpromenaden og dyphavnen i Khor Fakkan.

Khor Fakkan er en viktig havneby, med en stor dypvannshavn med tørrlast- og containerterminal for varehandelen til og fra Emiratene. Det er også en viss utviklet turisme langs den meget lange stranden og fint oppbygde strandpromenaden i byen. Oceanic hotel er stedets fremste, og det drives mye dykking og fjellvandring med utgangspunkt i Khor Fakkan. Sør i kommunen ligger en lokal avdeling av Sharjah University. Fem km sør for byen, men i Fujairah, ligger et av verdens største anlegg for avsalting av sjøvann, Fujairah kraft- og avsaltingsanlegg.

Området har vært bebodd siden 2. årtusen f.Kr. «Chorf» var en viktig havneby allerede i middelalderen, og Portugal hadde et fort her på 1500-tallet. Her ble det dyrket dadler, fiken og produsert myrra. Handelsmenn fra Nederland nevner i skriftlige kilder byen som «Gorfacan». Den falt under Persia i 1737, men ble gjenerobret av sjeikefamilien i Sharjah allerede i 1765. Siden har byen tidvis vært styrt av ulike føydale grupperinger, delvis med sete i Abu Dhabi.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]