Shahrazad – Stories for Life

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Shahrazad – Stories for Life («Fortellinger for livet») er et EU-støttet prosjekt som skaper et fristed og arenaer hvor forfattere og diktere fra hele verden kan formidle sine historier. Målet er å bringe nye, originale og utfordrende historier fra hele verden til Europa, historier som fortelles av poeter, journalister, romanforfattere, redaktører, karikaturtegnere, oversettere og essayister som forfølges i sine egne hjemland.

Menneskerettigheter, ytringsfrihet, mangfold og solidaritet er kjerneverdier i dette prosjektet som støttes av EUs kulturprogram, og som er et samarbeid mellom byene Barcelona, Brussel, Frankfurt am Main, Norwich, Stavanger og Stockholm. Prosjektet har sitt utspring i det internasjonale nettverket for fribyer for forfulgte forfattere, ICORN.

Prosjektet har sitt navn etter den legendariske fortelleren fra den arabiske eventyrsamlingen Tusen og en natt, Sjeherasad (engelsk stavemåte Shahrazad). I denne samlingen fra middelalderen fortelles det om en persisk konge som gifter seg med en ny jomfru hver kveld, og som halshogger den nye konen når morgenen kommer. Dette skjer inntil Sjeherasad kommer til kongens kammer og begynner å fortelle en historie. Når dagen gryr vil kongen høre fortsettelsen, men de har ikke mer tid. Hun lover å fortelle en ny historie natten etter og på denne måten overlever Sjeherasad, natt etter natt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]