Hopp til innhold

Sjeherasad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Shahrazad og Scheherazade redirigeres hit, for andre betydninger (uansett stavemåte) se Scheherazade (andre betydninger)
«Sjeherasad», oljemaleri av Sophie Anderson

Sjeherasad (persisk: ‏شهرزاد‎ šahrzād, betyr «av høy byrd») er den kvinnelige hovedpersonen og eventyrfortelleren i rammefortellingen i den arabiske/persiske eventyrsamlingen Tusen og en natt.

I denne samlingen fortellinger er det en persisk konge som gifter seg med en ny jomfru hver kveld, og som halshogger den nye konen når morgenen kommer. En kveld ber den onde kongen om å få en av tjenestemennenes døtre, Sjeherasad. Hun kommer inn i kongens kammer og begynner å fortelle en historie.

Kongen ligger lys våken og lytter, og når historien er ferdig, vil han ha en til. Men Sjeherasad sier nei, det gryr av dag og de har ikke mer tid. Hun lover å fortelle en ny historie natten etter, enda bedre enn den første.

På denne måten overlever Sjeherasad, natt etter natt, mens kongen i spenning venter på neste fortelling. 1001 netter senere har ikke kongen bare blitt underholdt, men fortellingene har også gitt ham visdom og bedre moral. Ved å fortelle historier redder Sjeherasad ikke bare sitt eget liv, men også livet til mange andre som spares for kongens vrede.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]