Shaft – Bandekrig i Harlem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bandekrig i Harlem
Generell informasjon
Utgitt USA 1971
Norge 1972
Lengde 100 min.
Språk Engelsk
Aldersgrense 16 år Norge (1972)
Produksjon
Regissør Gordon Parks
Manus Ernest Tidyman (bok & manus)
John D.F. Black
Produsent Joel Freeman
Musikk Isaac Hayes
J. J. Johnson
Medvirkende Richard Roundtree
Moses Gunn
Charles Cioffi
Annen informasjon
Filmselskap MGM
Budsjett $1,125,000
Eksterne lenker
For nyinnspillingen fra 2000 se Shaft (2000)

Bandekrig i Harlem (Originaltittel: Shaft) en prisbelønnet amerikansk action-krim-film fra 1971 med Richard Roundtree i hovedrollen som Shaft. Regi er ved Gordon Parks.


Handling[rediger | rediger kilde]

John Shaft er farget politietterforsker i Harlem, New York. Shaft er kjent for å ha et hissig lynne, og ha et godt lag med damene. Dessverre er også hans temperament et problem for politiet, ettersom hans siste stunt var å kaste gangsteren Leroy ut av et vindu. Han slipper suspensjoner, men er advart. Samme dag dukker den svarte mafiabossen Bumpy Jonas opp på Shaft’s kontor, hvor han tilbyr ham et oppdrag: å finne hans datter som er kidnappet av en Mafia-bande som konkurrerer med Bumpy om narkotikamarkedet.

Filmmusikk[rediger | rediger kilde]

Filmen ble tildelt Oscar for beste filmmusikk i 1972 og en Grammy i samme kategori. Isaac Hayes stod for musikken, og kjenningsmelodien «Theme from Shaft» bidro til at filmens sounstrack ble Hayes' bestsegende utgivelse.

Filmen vant også samme år en Golden Globe.

Oppfølgere og nyinnspilling[rediger | rediger kilde]

Shaft fikk to oppfølgere: Shaft rydder opp i 1972 og Shaft i Afrika i 1973. Filmene ble fulgt opp med en TV-serie, også den under navnet Shaft. Også TV-serien hadde Richard Roundtree i hovedrollen som John Shaft, men gikk kun to sesonger fra 1973 til 1974.

En nyinnspilling av filmen kom i 2000, igjen med tittelen Shaft. Samuel L. Jackson hadde hovedrollen som den originale John Shafts nevø, navngitt John etter sin onkel. Roundtree er i filmen tilbake som John Shaft, en aldrende privatdetektiv som forsøker å overtale sin nevø til å bli med i hans detektivbyrå.

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]