Servius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Se også: Servius Tullius
Servius
Servius.jpg
Født 4. århundre
Død 4. århundre
Nasjonalitet Romerriket
En side fra en 1500-tallsutgave av Vergil med Servius' kommentar i venstre spalte.

Servius eller Maurus Servius Honoratus (født ca. 370, død ca. 430) var en filolog i senantikken som i sin samtid hadde rykte for å være den klokeste mann i Italia. Han skrev en kommentar til Vergils skrifter, In tria Virgilii Opera Expositio, som tusen år senere ble den første inkunabel som ble trykket i Firenze, av Bernardo Cennini i 1471.

Kommentaren til Vergil er kjent i to ulike versjoner.[1] Det eldste er en relativt kort tekst, hvor forfatterskapet angis både i overskriften og idirekte gjennom teksten. En nyere gruppe manuskripter, som stammer fra 900- og 1000-tallet består av den eldste teksten innarbeidet i en utvidet versjon.

Sitat Det var syv hellige gjenstander som garanterte for og opprettholdt det romerske riket: steinen til gudenes mor, veientinernes terrakottavogn, asken etter Orestes, Priamus' septer, Ilionas slør, Palladiet og de hellige skjold Sitat
– Fra Om Aeneiden[2]

Det utvidede versjonen er ikke eksplisitt tilskrevet Servius, og det er stilistiske forskjeller mellom urmanuskriptet og tilleggene. Det utvidede teksten omtales som Servius auctus eller Servius Danielis, etter Pierre Daniel som utgave den første trykte utgaven i 1600.[3] Tilføyelsene består av innredigerte tekstavsnitt som ser ut til å stamme fra tapte verk fra antikken. Redaktøren er anonym, men var etter alt å dømme kristen.[4]

Å dømme etter Macrobius' verk Saturnalia, hvor Servius deltar i samtalene, andre hentydninger i det samme verket, og et kjent brev fra Symmachus til Servius må Servius ha vært en «hedning», det vil si en ikke-kristen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Murgia, Charles E. (1975): Prolegomena to Servius 5: the manuscripts, University of California Classical Studies 11, University of California Press.
  2. ^ Dette utdraget fra Servius' Om Aeneiden er oversatt til norsk i antologien Romersk religion, 2010. Det viser hvordan romersk religion hadde tilknytning til mytene om trojanerkrigen.
  3. ^ Biffi, I. & Marabelli, C. (red.) (2009): Figure del pensiero medievale. Fondamenti e inizi IV-IX secolo, Jaca Book, s. 306
  4. ^ Encyclopaedia Britannica 1911: sub «Servius Maurus Honoratus»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]