Servicestyrelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Servicestyrelsen er et dansk direktorat under Socialministeriet som fungerer som utviklings- og rådgivningsvirksomhet innenfor det sosiale område.

Direktoratet har hovedsete i Odense, men har også avdelinger i København, Århus, Esbjerg og Aalborg. Servicestyrelsen ble etablert i juli 2003 under navnet Styrelsen for Social Service og het fra 2007 Styrelsen for Specialrådgivning og Social Service. En forløper for Servicestyrelsen ble etablert i 2001 i form av Institut for pensions- og ældrepolitik.

Servicestyrelsen arbeider innenfor de fire områdene Eldre, Handicap, Utsatte og Barn & Unge.

Innenfor alle de fire fagområdene arbeider Servicestyrelsen med å utvikle nye metoder på sosialområdet, oppsamle og formidle viten for eksempel til personale i Danmarks kommuner, til brukere, og organisasjoner. Det skjer blant annet ved å utdanne personale, tilby prosjekter gjennom puljemidler og ved å samarbeide med aktører på de fire fagområdene.

Eksempelvis utdannes det på eldreområdet personale i bruken av sosialpedagogisk praksis i demensomsorg, og det gis utdannelse til kommunale medarbeidere som utfører forebyggende hjemmebesøk hos eldre borgere.

På området Barn & unge arbeider man primært med barn og unge som er i en sosialt utsatt situasjon, men i stigende grad også med barn i almene dagtilbud. På dette området har man også store evidensbaserte programmer, som Parent Management Training, De Utrolige År og Multidimensional Treatment Foster Care.

Handicapområdet dekker de mange forskjellige problemstillingene og behovene som forskjellige former for handicap gir. Et fokusområde er å sikre like muligheter og vilkår for borgere med et handicap.

På området Utsatte arbeider man med sosialt utsatte mennesker, det vil si mennesker som er i en livssituasjon og har en fremtidsutsikt som de har vanskelig ved å styre til egen fordel – en situasjon som medfører at det enkelte menneske er i en overhengende risiko for desidert utstøtelse. Det er ofte tale om å arbeide meget tett på målgruppene, og prosjektene på utsatteområdet er ofte i meget direkte kontakt med sluttbrukerne – de sosialt utsatte eller profesjonelle som yder innsatsen for å hjelpe dem.

Servicestyrelsen utgir også en lang rekke publikasjoner som beskriver erfaringer og viten fra styrelsens prosjekter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]