Hopp til innhold

Serra da estrelahund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Serra da estrelahund
Cão da Serra da Estrela, estrela fjellhund
Hundetypevakt- og vokterhunder, molosser
OpprinnelsePortugal (Serra da Estrela)
Egenskapervokterhund, vakthund, familiehund
Livsløp8-10
Størrelsestor (30-50 kg)
Passer formeget erfarne
Anerkjennelser
FCIGr. 2 Sek. 2
(FCI #173)
AKCSjekk!
CKCSjekk!
KCSjekk!
UKCSjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Serra da estrelahund (FCI #173) er en storvokst molosser som gjennom århundrer har vært avlet som vokterhund av bøndene i Serra da Estrela, nord i Portugal. Hunderasen er sjelden utenfor hjemlandet.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Typen stammer fra områder i fjellkjeden Serra da Estrela og regnes som en av de eldste hunderasene på Den iberiske halvøya, der bøndene gjennom århundre har drevet avl med rasen på grunn av dens egenskaper som vokterhund og vakthund. Det finnes ingen dokumentasjon på at slike hunder fantes utenfor hjemlandets grenser før etter 1972, da det ble eksportert noen hunder til USA. Til Norge kom rasen først i 1979, men den har aldri blitt populær her.

Rasestandarden for FCI er fra 20. desember 1966. Den første forsøket på en rasestandard stammer fra 1922, men en offisiell standard fikk rasen først i 1933.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Serra da Estrelahund er en storvokst og kraftig molosser av type. Den finnes i en korthårsvariant og en langhårsvariant, som ellers har samme rasestandard. Korhårsvarianten stammer opprinnelig fra den nordre delen av Serra da Estrela, mens langhårsvarianten stammer fra de sørlige strøkene av fjellkjeden.

Hannene blir omkring 65-72 cm i skulderhøyde og veier normalt 40-50 kg. Tispene blir omkring 62-68 cm i skulderhøyde og veier normalt 30-40 kg.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Rasen er en utmerket brukshund som egner seg spesielt godt som vokterhund (territorialvokter), vakthund og trekkhund. Den har også egenskaper som kløvhund og jakthund, men den har aldri vært avlet for slike formål. Den har dessuten kvaliteter som familiehund og utstillingshund, selv om den nok passer best for svært erfarne hundefolk.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Serra da Estrelahund kan være aggressiv mot fremmede og passer best som familiehund for mennesker som har erfaring med hunder som har primitiv atferd. Rasen passer imidlertid best som brukshund og bør ha oppgaver som den er avlet for, for å trives. For de rette vil den imidlertid kunne utgjøre den perfekte familiehund. Pelsen trenger daglig vedlikehold.

Autoritetsdata