Sergej Ivanov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For den russiske landeveissyklisten, se Sergej Ivanov (syklist).
Sergej Ivanov
Sergei Ivanov 2.jpg
FødtСерге́й Бори́сович Ивано́в
31. januar 1953[1] (67 år)
St. Petersburg
Far Boriss Ivanov
Barn Q29865118
Utdannet ved Filologisk fakultet ved Statsuniversitetet i St. Petersburg, Akademiet for den russiske utenriksetterretningstjenesten
Beskjeftigelse Politiker, diplomat
Parti Forent Russland
Nasjonalitet Sovjetunionen, Russland
Utmerkelser
20 oppføringer
2. klasse av Fedrelandets fortjenstorden, 4. klasse av Orden for tjeneste for fedrelandet, Den røde stjernes orden, Order "For Personal Courage", Æresordenen, Medalje ved Moskvas 850-årsjubileum, Aleksander Nevskij-ordenen, Medal "For the Return of Crimea", Akhmad Kadyrovs orden, 1. klasse av Ordenen for fortjenester, 3. klasse av Fedrelandets fortjenstorden, 1. klasse av Fedrelandets fortjenstorden, Ordenen for militære fortjenester, Jubileumsmedaljen for sytti år med Sovjetunionens væpnede styrker, Stolypin medal, Medal "For Strengthening of Brotherhood in Arms", Q4287097, Q16675206, Æresmedaljen, Vennskapsordenen

Sergej Ivanov, 2016

Sergej Borisovitsj Ivanov (russisk: Сергей Борисович Иванов; , født 31. januar 1953 i Leningrad) er en russisk etterretningsoffiser og politiker. Han har blant annet vært første visestatsminister og forsvarsminister i Russland.

Ivanov snakker engelsk og svensk. Han er gift og har to sønner.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Sergej Ivanov ble født 31. januar 1953 i daværende Leningrad (St. Petersburg), faren døde da Sergej var spedbarn og gutten vokste opp sammen med moren som var ingeniør, i en såkalt Kommunalka som er en fellesleilighet hvor flere familier deler kjøkken og bad.

Ivanov fullførte i 1975 utdannelsen som oversetter ved filologisk fakultet på Statsuniversitetet i Leningrad med hovedfag i engelsk og svensk. I løpet av studietiden hadde han en periode som utvekslingsstudent ved Ealing Art College i London hvor han studerte engelsk, og han har uttalt at det var fascinasjonen for musikken til grupper som The Beatles, Pink Floyd og Led Zeppelin som fikk ham til å studere engelsk.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Sergjev Ivanov fortsatte på skolen til KGB sitt første direktorat (utenriksetterretning) i Minsk hvor han fikk undervisning i kontraspionasje og jus. Etter å ha fullført disse kursene ble han i 1976 overført til KGBs avdeling i Leningrad hvor han ble venn og kollega med Vladimir Putin.

Sent på 1970-tallet ble Ivanov overført til utenriksetterretningen, det er lite informasjon fra denne perioden, men han skal hatt poster i Afrika og Europa. I 1981 fullførte han et høyere KGB studie.

Fra november 1984 til august 1990 var Ivanov stasjonert ved den sovjetiske ambassaden i Helsingfors. Etter Helsingfors var Ivanov stasjonert en kort periode i Nairobi (Kenya).[2]

Etter Sovjetunionens fall høsten 1991 ble KGB omorganisert og utenriksetterretningen ble overført til en ny organisasjon – SVR. Sergei Ivanov jobbet seg gjennom gradene i SVR, på midten av 1990-tallet var han en av de yngste generalene i organisasjonen og i 1998 ble han utnevnt til visedirektør for Europa-avdelingen.

Da Vladimir Putin ble leder av FSB (den russiske etterfølgeren til KGB) i 1998 utnevnte han Sergej Ivanov til visedirektør i FSB med ansvar for avdelingen for analyse, prognoser og strategisk planlegging. Den 15. november 1999 utnevnte president Boris Jeltsin han til sekretær for det nasjonale tryggingsrådet. 28. mars 2001 ble han utnevnt til forsvarsminister, 14. november 2005 ble han en av flere visestatsministre, og 15. februar 2007 ble han utnevnt til første visestatsminister. President Putin sa da at Ivanov ville få for stort ansvar som første visestatsminister til å kunne skjøtte jobben som forsvarsminister, og han forlot stillingen som forsvarsminister. Han ble etterfulgt som forsvarsminister av Anatolij Serdjukov.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]