Serafim av Sarov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Serafim av Sarov
Saint Seraphim of Sarov.jpg
Født19. juli 1754Rediger på Wikidata
KurskRediger på Wikidata
Død2. jan. 1833Rediger på Wikidata (78 år)
SarovRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Munk, ortodoks prest[1], Eastern Orthodox monk[1]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmetRediger på Wikidata
Gravlagt Nizjnij Novgorod oblastRediger på Wikidata

Sankt Serafim av Sarov (født Prokhor Isidorovitsj Mosjnin, 19. julijul./ 30. juli 1759greg. eller 1754 i Kursk i Russland, død 2. januarjul./ 14. januar 1833greg. i Sarov) var en russisk munk og mystiker. Sankt Serafim bodde i klosteret i Sarov, men virket som åndelig far for det dengang lille nonneklosteret i Divejevo, noen km fra Sarov. St. Serafim er en av de mest elskede av de russiske helgnene, og ble kanonisert den 19. julijul./ 1. august 1903greg. etter personlig påtrykk fra tsar Nikolai II. Hans relikvier ble oppbevart i en gullsarkofag i Sarovklosteret, men under revolusjonen ble relikviene gjemt av nonnene fra Divejevo, som sydde dem inn i lerret. Bolsjevikene var meget oppsatt på å finne relikviene, da det etter tradisjonen ble sagt at St. Serafim hadde forutsett kommunistenes maktovertakelse og fall.

Men i kaoset under revolusjonen og den påfølgende borgerkrigen, forsvant relikviene ut av historien. I 1991, på slutten av Gorbatsjovs reformperiode, ble relikviene gjenfunnet i kjelleren i et ateistisk museum i Leningrad, fortsatt innsydd i lerret, merket med påskriften "gamle malerier". Sommeren 1991 ble relikviene ført til Moskva under stor kirkelig festivitas, med bl.a patriark Aleksij II til stede. Klosteret i Sarov var fortsatt ikke gjenåpnet, men det ble bestemt at relikviene skulle oppbevares i nonneklosteret i Divejevo. Det er i dag et av de store ortodokse pilegrimsmålene i Russland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator jn20030214001, besøkt 15. desember 2022[Hentet fra Wikidata]