Selvantennende mennesker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Selvantennende mennesker (på engelsk spontaneous human combustion, SHC, «spontan menneskeforbrenning») er mennesker som angivelig tar fyr uten noen ytre tennkilde. I noen tilfeller har øyenvitner bekreftet at menneskene har tatt fyr. Andre ganger har en funnet mer eller mindre oppbrente lik, av og til uten at brennbare gjenstander i nærheten er skadet. Fenomenet er forklart med overnaturlige årsaker som poltergeister, vampyrer og Guds vrede[1]. Mange skeptikere, for eksempel rettsviteren og biologen Dr. Mark Benecke[2], mener fenomenet neppe er virkelig[3]. Andre godtar at det kan forekomme, men at det har en naturlig forklaring.[4] De siste 300 år er ca. 200 tilfeller beskrevet.[5]

Eksempler på påståtte tilfeller[rediger | rediger kilde]

Tilfellet Adele Wada G Nyttårsdag 2002 kjørte en kvinne fra Brussel hjem fra stranden da hun plutselig tok fyr. Hun reddet livet, men fikk alvorlige brannskader på bena, fra ankler til lår. Tidligere på dagen hadde hun gått på stranden og samlet skjell, som hun hadde lagt i en lomme. På disse skjellene fant etterforskerne spor av natrium etter et fyrverkeri. Brannen ble forklart ved at dette natriumet hadde kommet i berøring med et fuktig lommetørkle, noe som i sin tur hadde ført til en utvikling av hydrogen som så ble antent av lysbuen fra en elektrostatisk utladning. [6] I så fall var dette ikke en ekte spontan menneskeforbrenning.

Mary Reeser 2. juli 1951 ble restene av Mary Hard Reeser (f. 1884) funnet i hennes hjem i St. Petersburg, Florida. Alt var blitt til aske, unntatt skallen og en fot. Men brannen hadde ikke spredt seg i huset. FBI forklarte senere forbrenningen med at Mary Reeser, som brukte sovepiller, hadde sovnet mens hun røkte, hvoretter sigaretten hadde antent nattøyet hennes. Varmen hadde så begynt å smelte kroppsfettet, og det brennende tøyet hadde virket som en veke (se nedenfor).[7] Ifølge denne forklaringen, er heller ikke dette et tilfelle av selvantennelse.


Forklaringer[rediger | rediger kilde]

Veke-teorien og griseforsøket[rediger | rediger kilde]

Noen tilfeller er forklart ved at folk har falt om mens de har sittet og røkt, enten fordi de har fått slag eller et illebefinnende, eller sovnet under overstadig beruselse. Deretter har sigaretten falt og antent klærne – og så har varmen begynt å smelte kroppsfettet, mens klærne har fungert som en veke. På en rettsvitenskapelig kongress i Australia demonstrerte John De Haan fra USA en test som er brukt til å understøtte teorien: En død gris ble tullet inn i et teppe, som så ble vætet med noen få dråper bensin før det ble satt fyr på. Etter fem timer kunne en konstatere at restene av grisen minnet svært mye om de menneskerestene som er funnet etter slike ulykker.[8][9]

Stoffskifte-feil[rediger | rediger kilde]

Flere teorier menes å forklare fenomenet med sjeldne feil i stoffskiftet.

 • Biologen David Pescod har antydet at nedbryting av fosforforbindelser i tarmene en sjelden gang kan føre til at det utvikles gasser som så antennes når de kommer i kontakt med luft.[10]
 • Biologen Yangji og språkforskeren Xian Changyan mener at spontan menneskeforbrenning kan skyldes vanskeligheter med aerobisk respirasjon i cellene. Dermed klarer ikke hydrogenatomene å forene seg med oksygenatomene og danne vann – i stedet danner de hydrogengass, som deretter antennes.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ http://www.paranormal-encyclopedia.com/s/spontaneous-human-combustion/--[død lenke]
 2. ^ http://www.paranormal-encyclopedia.com/s/spontaneous-human-combustion/--[død lenke]
 3. ^ http://illvit.no/spor-oss/kan-mennesker-plutselig-ga-opp-i-flammer[død lenke]
 4. ^ http://www.paranormal-encyclopedia.com/s/spontaneous-human-combustion/--[død lenke]
 5. ^ "Ablaze!: The Mysterious Fires of Spontaneous Human Combustion" Arnold, Larry E. 1995 ISBN 0-87131-789-3
 6. ^ Robert Todd Carroll. “spontaneous human combustion.” The Skeptic's Dictionary 2005. 10 Aug 2008; http://www.skepdic.com/shc.html.
 7. ^ "No New Clues In Reeser Death; Debris Sent To Lab", St. Petersburg Times, July 5, 1951, p14
 8. ^ “QLD: US expert bags spontaneous human combustion .” AAP General News 8 Mar 2000. 28 Sep 2008 <https://archive.today/20130629103043/www.highbeam.com/doc/1P1-25359426.html>.
 9. ^ Stephanie Watson: "How Spontaneous Human Combustion Works". HowStuffWorks. HowStuffWorks Inc.
 10. ^ Lee Traymor. “Spontaneous pig combustion? .” Skeptic 1 Jan 1998. 28 Sep 2008 <https://archive.today/20130629122055/www.highbeam.com/doc/1P3-40085855.html>.