A-jolle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
To Optimister i frisk kappseillas.
Foto: Manfred E. Fritsche

A-jollen er en seiljolle. Den første A-jolla ble konstruert på midten av 50-tallet og er i det alt vesentlige lik en Optimistjolle.

Optimistjollen ble først konstruert i 1948 i USA, av Clark Mills og var tiltenkt også selvbygging. Den kom også til Norge. Båten var konstruert i kryssfinér, men dette var vanskelig å skaffe, og dessuten dyrt.

Den første A-jolla i huntonitt[rediger | rediger kilde]

Aftenposten ønsket å bidra til seilaktivitet hos barn og konstruerte en versjon av Optimistjolla i Huntonitt – en oljeherdet plate av bark. En kunne få kjøpt et byggesett for kroner 340 i 1955. Denne jolla fikk navnet A-jolla etter initiativtakeren Aftenposten. A-jolla skiller seg noe fra Optimist med litt annen skrogfasong og litt annerledes innfesting av seilet på bommen.

Optimistjollene bygges i dag i glassfiber, men tegninger og klasseregler finnes fortsatt for optimist i kryssfinér. Huntonitt A-joller finnes det knapt noen igjen av.

Nye A-jolla fra Krona Boats[rediger | rediger kilde]

Aftenposten har igjen tatt et initiativ for seiling blant unge og fremmer en helt ny jolle. Dagens A-jolle produseres i ABS-plast ved Terhi Boats i Finland og distribueres av Krona Boats i Marstrand i Sverige. Jollen er lik Krona Boats modell «1-krona». Jollen er 3 meter lang og 1,3 meter bred, veier 53 kg og har et 4,2 m² stort storseil, eller spilet torseil (5,2 m²), og fokk (1 m²). Jollen kan ros, slepes eller kjøres med maks. 2 hk motor, og er sett på som en begynnerjolle for 1-2 personer, blant annet fordi den regnes som enkel og sikker å seile.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]