Seierssøylen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Seierssøylen
Beliggenhet
Kart
Seierssøylen
52°30′52″N 13°21′00″Ø

Seierssøylen i Berlin


Seierssøylen (tysk Siegessäule) er en av Berlins mest berømte severdigheter. Den står på plassen Grosser Stern i midten av den store parken Tiergarten. Rundt søylen er det en rundkjøring hvor gatene Straße des 17. Juni, Altonaer Straße, Spreeweg og Hofjägerallee møtes.

Søylen ble oppført mellom 1864 og 1873 til minne om Preussens seire i Den østerrikske arvefølgekrig mot Østerrike og mot Frankrike, og i Første slesvigske krig mot Danmark i Schleswig-Holstein. Bronseskulpturen av den romerske seiersgudinnen Victoria ble tilføyd til minne om den endelige seieren mot Frankrike, noe som ledet til den tyske riksgrunnleggelse. Søylen ble innviet på Sedandagen 2. september 1873; 3-årsdagen til minne om slaget ved Sedan i den fransk-prøyssiske krig.

Opprinnelig var søylen 50,66 meter høy og stod på Platz der Republik (tidligere kjent som Königsplatz) foran Riksdagen. Men i 1939 ble den demontert og flyttet til sin nåværende plassering i Tiergarten. Samtidig fikk den en sokkel som øket høyden til dagens 66,89 meter. Etter 2. verdenskrig ønsket Frankrike å få søylen fjernet, men USA og Storbritannia godtok ikke dette.

Inni søylen fører en vindeltrapp med 285 trinn opp til utsiktsplattformen 50 meter over bakken.

Lignende byggverk er El Ángel de la Independencia i Mexico by, Fredsengelen i München og JulisøylenPlace de la Bastille i Paris.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]