See You Later, Alligator

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

«See You Later, Alligator» er en ikonisk amerikansk rock and roll-sang fra 1950-årene.

Den hadde opprinnelig tittelen «Later Alligator» og var basert på akkordstrukturen til en 12-takters blues (141541).[1] Den var komponert av låtskriveren Robert Charles Guidry fra Louisiana og først spilt inn på plate av ham under artistnavnet Bobby Charles i 1955. Guidry, en kajunmusiker, tilpasset en New Orleans-influert bluesstil for innspillingen. Han skrev også, «Walking to New Orleans», som ble spilt inn av Fats Domino.

Den mest berømte innspillingen av sangen ble imidlertid foretatt 12. desember 1955 av Bill Haley and His Comets under en innspillingssession for Decca Records.[2] Ulik mesteparten av Haleys innspillinger for Decca, som ble foretatt i the Pythian Temple studio i New York City,[3] ble «See You Later, Alligator» og B-siden, «The Paper Boy (On Main Street U.S.A.)», innspilt i selve Decca-bygningen i New York City. Produsent var Milt Gabler.

Sangen var med i musikkfilmen Rock Around the Clock, som en begynte å filme med Haley and the Comets i januar 1956. Decca Records utga den 1. februar 1956, både på 78-plate og single.[4]

Haleys arrangement av sangen har raskere tempo enn Guidrys originalversjon og spesielt tilføyelsen av 2/4-beat endret sangen fra rhythm and blues shuffle til rock and roll. Sangen har også en muntrere beat enn originalversjonen og begynner med en skingrende barneaktig stemme (Den tilhører Haleys sologitarist, Franny Beecher, som resiterer sangens tittel). Sangens slutt er praktisk talt identisk med avslutningen på Haleys tidligere hit, «Shake, Rattle and Roll».

Bill Haleys innspilling av «See You Later, Alligator» populariserte et slagord, som allerede var i bruk på den tiden,[5] og ingen mindre enn Prinsesse Margaret av Storbritannia be sitert for å ha sagt det (Dette ble referert til i en biografi over prinsessen, publisert i begynnelsen av 1960-årene). Den kom til å bli Haleys tredje og siste millionselgende single, selv om den ikke nådde toppen på de amerikanske platesalgslistene.

Haley og the Comets kom til å gjeninnspille sangen flere ganger i løpet av sin karriere: I 1964 for Guest Star Records, en drastisk omarrangert versjon for Mexicos Orfeon Records i 1966 og én gang til for Sveriges Sonet Records. Den var også et viktig element i bandets livenumre. Flere utgaver av The Comets etter Haley har også spilt inn versjoner av sangen på plate. Guidry, under sitt psevdonym Bobby Charles, gjeninnspilte sangen selv i 1990-årene.

I Spania gjorde en populær gruppe kalt Parchís en coverversjon med tittelen, «Hasta luego cocodrilo».

På Broadway ble «See You Later Alligator» fremført av Robert Britton Lyons, som portretterte Carl Perkins, i musikalen Million Dollar Quartet, som hadde premiere i New York i april 2010.[6] Robert Britton gjorde også en coverversjon av sangen på innspillingen, Million Dollar Quartet, med den originale rollebesetningen på Broadway (copyright 2010 av MDQ Merchandising, LLC).[7]

Norske versjoner[rediger | rediger kilde]

Jan Borseth og Bjørn Lindquist har skrevet norske tekster. Borseths norske versjon bærer tittelen «Har'ke pengene jeg trenger». Lindquists versjon heter «Fire geiter».

Innspillinger[rediger | rediger kilde]

År Sangtittel Albumtittel Artist Tekstforfatter Platetype Platemerke og katalognummer
1989 «Fire geiter» Swingbare låter Jan Borseths orkester Jan Borseth CD JB Records 189
1997 «Har'ke pengene jeg trenger». Kara fra Sahara Kara fra Sahara Bjørn Lindquist CD Barneselskapet BSCD 1006

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 7. februar 2012. Besøkt 7. februar 2012. 
  2. ^ http://thegardnerfamily.org/haley/discography/recordings.html#640 Arkivert 5. februar 2012 hos Wayback Machine.
  3. ^ Ifølge John Swensons bok, Bill Haley, og biografien, Sound and Glory, av John W. Haley og John von Hoelle sammenfalt Haleys innspillingssesion av «See You Later, Alligator» med en større forandring i hans innspillingspraksis. Til da hadde det vært praksis for Haley å bruke en studiomusiker til å spille trommer på innspillingssessions (vanligvis Billy Gussak, men også Cliff Leeman og David «Panama» Francis, selv om denne siste musikeren er omtvistet). Dette til tross for at han engasjerte talentfulle og populære trommeslagere til å opptre på scenen med The Comets. Høsten 1955 engasjerte Haley Ralph Jones som trommeslager på scenen, men fortsatte å bruke studiomusikere på platene. Ifølge Swenson og Haley/von Hoelle øvde Jones suksessfullt påtrykk om også å få lov til å spille inn «See You Later Alligator» med gruppa. Praksisen med å bruke studiomusikere ble deretter droppet (selv om Haley kom til å vende tilbake til det i 1970-årene).
  4. ^ [1] Arkivert 5. februar 2012 hos Wayback Machine.
  5. ^ Racklin, Beulah (28. februar 1954). «Do Kids Speak English?». Los Angeles Times. s. J28. 
  6. ^ Zielinski, Peter James: Photo Coverage: Million Dollar Quartet Opens on Broadway
  7. ^ MDQ Merchandising LLC (2010). “Song List” and “Performing Credits”. I Million Dollar Quartet (s. 5) [CD-hefte], New York City, Avatar Studios; og Chicago: Chicago Recording Company.