Scotts hytte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Scotts hytte på Cape Evans

Scotts hytte er en hytte som ligger på nordkysten av Cape EvansRoss Island i Antarktis. Den ble reist i 1911 under Terra Nova-ekspedisjonen, ledet av Robert Falcon Scott. Da han skulle velge base for operasjonene i 1910-1913, ønsket ikke Scott å bruke den gamle hytta si «Discovery Hut» som han hadde bygget ved McMurdo-sundet under Discovery-ekspedisjonen i 1901–1904. Denne første hytta ligger på Hut Point, 20 km sør for Cape Evans.. For det første var den gamle hytta særdeles kald, og for det andre så hadde skipet til Scott, «Discovery», blitt fanget i isen ved Hut Point, et problem han ønsket å unngå ved å legge basen lenger nord.

Skildring[rediger | rediger kilde]

Inne i hytten

Scotts hytte var prefabrikkert i England før den ble fraktet med skuta sørover. Den er 50 fot lang og 25 fot bred (ca.16 x 8 meter).

Det står et kors på en ås bak Scotts hytte ved Cape Evans, men det har ikke tilknytning til kaptein Scott, og det ble reist til minne om tre medlemmer fra gruppen til Ernest Shackleton ved Rosshavet som omkom i nærheten. Korset som ble reist til minne om kaptein Scott og kompanjongene hans står på toppen av Observation Hill.

I løpet av vinteren 1911 bodde 25 menn under Terra Nova-ekspedisjonen i hytta. Det var herfra Scott satte ut på den fatale turen til Sydpolen. Da Scott ikke kom tilbake fra Sydpolen, dro flere av ekspedisjonens medlemmer, blant dem Tryggve Gran, tilbake til hytta for å være her vinteren 1912 og for å lete etter likene våren etter. I 1913, da Terra Nova-ekspedisjonen var over, ble forsyninger satt igjen i hytta.

Hytta ble benyttet på ny i 1915-1917 av den gruppen som besøkte Rosshavet under ekspedisjonen til Shackleton, da skuta «Aurora» ble fanget i isen og drev nordover. Ti strandete menn benyttet da hytta og klarte å overleve på grunn av de forsyningene som lå igjen i hytta. I januar 1917, etter at Shackleton hadde berget de overlevende, satte han hytta i stand og låste den før han dro videre.

Etter 1917 sto hytta urørt fram til 1956 da amerikanske ekspedisjonsmedlemmer gravde den ut av snøen og isen. Den var i utmerket stand og flere gjenstander fra de tidligere ekspedisjonene lå fremdeles i hytta. Noen ble tatt som suvenirer, men hytta er fremdeles omtrent like intakt som den var i 1917.[1]

New Zealand og Storbritannia har siden 1970-årene jevnlig restaurert (stort sett fjernet snø og is) både denne hytta og Discovery Hut .

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Legendary Explorer Scott's Antarctic Hut to be Saved» Live Science, 10. januar 2011, besøkt 3. april 2018

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]