Scipione Borghese (greve)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Scipione Borghese
Barzini&Borghese.jpg
Født11. september 1871Rediger på Wikidata
MigliarinoRediger på Wikidata
Død18. november 1927Rediger på Wikidata (56 år)
FirenzeRediger på Wikidata
Gravlagt RomaRediger på Wikidata
Far Paolo BorgheseRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Oppdagelsesreisende, politiker, racerfører, diplomat, forretningsdrivende, racerbilfører, fjellklatrerRediger på Wikidata
Parti Estrema sinistra storicaRediger på Wikidata
Nasjonalitet Kongedømmet ItaliaRediger på Wikidata
Medlem av Italian Geographic SocietyRediger på Wikidata
Våpenskjold
Scipione Borgheses våpenskjold

Luigi Marcantonio Francesco Rodolfo Scipione Borghese, vanligvis kjent som Scipione Borghese (født 11. september 1871 i Migliarino, død 18. november 1927 i Firenze) var medlem av huset Borghese og en italiensk industrialist, politiker, utforsker, fjellklatrer og racerfører.

Han er best kjent for å ha deltatt i, og vunnet, Peking–Parisløpet i 1907 ledsaget av journalisten Luigi Barzini og Ettore Guizardi, prinsens sjåfør som tilsynelatende gjorde det meste av kjøringen. Før 1907 hadde han allerede blitt kjent internasjonalt som en reisende, oppdager, diplomat og fjellklatrer. I 1900 gjennomførte han en reise i Asia fra Beirut til Stillehavet. I hans bok In Asia: Syria, Euphrates, Babylon (I Asia, Syria, Eufrat, Babylon), utgitt i 1903, beskriver han sin reise fra Beirut til Basra og reisen til Den persiske gulf. Senere gjennomførte han også en reise gjennom Kina, som han skrev i en annen bok.

Borghese var høy, tiltalende og en mann av få ord. Han var kald, rolig og behersket og hadde stor selvkontroll. Han var nestleder i Partito Radicale i det italienske parlamentet fra 1904 til 1913. Han kjempet tappert i første verdenskrig og begynte på viktige forbedringsarbeider i "Agro Romano".

Familie[rediger | rediger kilde]

Borghese var eldste sønn av Paolo, den 9. prins i Sulmona (1845-1920), og hans kone Ilona, grevinne Apponyi de Nagy-Appony. Han var gift to ganger, først med Anna Maria de Ferrari (23. mars 1874 – 25. november 1924), datter av Gaetano, duca di Ferrari og hans kone Maria Annenkov 23. mai 1895. De fikk to døtre. Hans andre ekteskap var med Teodora Martini 8. august 1926. De fikk ingen barn. Han ble etterfulgt som prins av Sulmona av sin bror Livio Borghese den 11. prins av Sulmona (1874-1939), andre sønn av den 9. prins.