Schwibbogen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Schwibbogen i vinduet.
Østtysk frimerkeserie med forskjellige Schwibbogen.
Schwibbogen på julemarkedet i Dresden (Striezelmarkt).

Schwibbogen (eller Erzgebirgischer Schwibbogen) er en advents- og julelysestake som har sitt opphav i det tyske fjellområdet Erzgebirge. Den er et fast element i regionens folklore og fikk sitt navn på grunn av likheten med en arkitektonisk strebebue.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Buen symboliserer med største sannsynlighet himmelhvelvingen eller en regnbue.[trenger referanse] Tidigere eksemplar viser for eksempel solen, månen og stjerner. Ifølge en mindre troverdig teori foresiäller buen begynnelsen av en stollgang.[trenger referanse] Frem til 1900-tallet ble buen fremstilt vanligvis av metall men senere er Schwibbogen av tre mer vanlig.

Over buen festes levende lys som symboliserer gruvearbeidernes lengten etter dagslys.[trenger referanse] Gruvearbeiderne så under vinteren intet dagslys på flere uker. Det var mørkt når de begynte arbeidet om morgenen og mørkt når de kom hjem om kvelden.

Motivet under buen kan variere. Et av de vanligste motivene er to gruvarbeidere som holder et våpen samt en treskjærer og en kvinne som lager kniplinger. Disse sysler var vanlige i fjellene på 1700- og 1800-tallet. Det kan også forekomme kristne symboler, skogsdyr, nøtteknekkere (utskjert treskulptur) eller Räuchermännchen.

Idag benyttes oftest elektrisk lys i stedet for levende lys. I adventstiden eller kort før jul stilles Schwibbogen i vinduet eller på et anner representativr sted.

Noen byer og landsbyer i Erzgebirge har store versjoner på sitt sentrale torg. Den største Schwibbogen ble oppstilt i 2009 for julemarknedet i Dresden som ligger noe utenfor fjellregionen.[trenger referanse]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Richard Truckenbrodt: Der Schwibbogen. I: Glückauf 50 (1930), s. 296-297.
  • Siegfried Sieber: Der Schwibbogen als Weihnachtsleuchter. I: Der Heimatfreund für das Erzgebirge 15 (1970), s. 241-243.
  • Chemnitzer Fachschule für Tourismus (red.): Deckenleuchter und Schwibbogen im Sächsischen Erzgebirge, Husum Verlag 1997 ISBN 978-3-88042-805-8

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]