Schluchsee-demningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Schluchsee-demningen regulerer innsjøen til elva Schwarza, som renner videre sørover til Rhinen.
Kart over Schluchsee-gruppen, med kraftverket inntegnet både på kart og skjematisk.

Schluchsee-demningen er en demning som regulerer innsjøen Schluchsee i elva Schwarza, beliggende i Landkreis Breisgau-Hochschwarzwald i Regierungsbezirk Freiburg, langt sør i Schwarzwald i det sørvestlige i Tyskland. Demningen ligger 930 meter over havet.

Demningen er en gravitasjonsdam i betong. Den er 64 meter høy og 250 meter lang, og ved foten er den 3,7 meter tykk. Oppdemmet vannmasse er inntil 114.3 millioner m³. Demningen ble reist 1929-32, og er den høyest beliggende demningen i Tyskland. Riktignok ligger Hornbergbecken] på 1.048 moh. høyere, men dette er et bekkenreservoar uten innsjø, og ikke en demning. Denenfor demningen følger en kaskade av reguleringer og vannkraftverk, kalt Schluchsee-gruppen. Schluchsee-demningen fører vann til Häusern vannkraftverk via en 6,2 km lang underjordisk tunnel.

Schluchsee er 7,5 km lang og 1,4 km bred, og har et største volum på 5,14 km². Nedslagsfeltet for vannforsyningen er på 72,8 km², og ligger i høyere deler av Schwarzwald. Før oppdemmingen var dette en bresjø som lå 30 meter lavere, var bare 3 km lang og knapt 1 km bred.

Byggingen startet med at innsjøen ble gjort dypere i 1930, da sprengte man ut en fure i sjøbunnen med dynamitt. Deretter kunne reisingen av demningen starte, og etter oppdemmingen ble sjøen hele 61 meter dyp på det dypeste. Deretter tok dambyggingen to år.

I 1983 ble hele reservoaret tappety ut for inspeksjonsformål, og da var både sjøbunnen og restene av oversvømte bosettinger synlige for skuelystne.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]