Schluchsee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Schluchsee sett fra landsbyen Aha.
Kart som viser Schluchsee og forbindelsen med jernbane nordover, den såkalte Dreiseenbahn (tre sjøers bane).
Kart over Schluchsee-gruppen, med kraftverket inntegnet både på kart og skjematisk.

Schluchsee er en regulert innsjø i elva Schwarza, beliggende i Landkreis Breisgau-Hochschwarzwald i Regierungsbezirk Freiburg, langt sør i Schwarzwald i det sørvestlige i Tyskland. Schluchsee er 7,5 km lang og 1,4 km bred, og har et største volum på 5,14 km². Nedslagsfeltet for vannforsyningen er på 72,8 km², og ligger i høyere deler av Schwarzwald. Før oppdemmingen var dette en bresjø som lå 30 meter lavere, var bare 3 km lang og knapt 1 km bred. Sjøen ligger 930 meter over havet og er 61 meter dyp på det dypeste.

Schluchsee brukes mye til seiling, og er lett tilgjengelig. Man kan også lett bade her, men på grunn av høyden er vannet relativt kjølig også om sommeren. I motsetningen til den mindre innsjøen Titisee lengre nord, er det enkelt å komme til når man besøker Schluchsee, og det er mange vandreruter rundt sjøen. Om sommeren er det derfor mange besøkende i området ved sjøen. Fra mai til oktober kan man reise med dampskipet St. Nikolaus på innsjøen.

Innsjøen er regulert av Schluchsee-demningen, som er 64 meter høy og 250 meter lang i betong. Demningen ble reist 1929-32, og er den høyest beliggende demningen i Tyskland. Schluchsee danner som øvre magasin for elva Schwarza utgangspunkt for en kaskade av reguleringer og vannkraftverk, kalt Schluchsee-gruppen. Dessuten førte oppdemmingen av Schluchsee til etablering av et operatørselskap – Schluchseewerk AG – som senere også bygde ut Hotzenwaldgruppen.

Schluchsee-gruppen[rediger | rediger kilde]

Schluchsee-anleggene er plassert slik ovenfra og nedover i høydenivå, med suksessive magasiner, og kraftstasjoner mellom over- og undermagasiner:

Hotzenwald-gruppen[rediger | rediger kilde]

Hotzenwald-anleggene er hydrologisk uavhengige av Schluchsee-vassdraget (Schwarza), men er eid av Schluchsee-konsernet som ble etablert for å operere områdets kraftverk etter anleggelsen av Schluchsee-demningen i 1931. Hotzenwald-gruppens anlegg plassert slik ovenfra og nedover i høydenivå, med suksessive magasiner, og kraftstasjoner mellom over- og undermagasiner:

Det er elva Wehra som viderefører vannmengdene fra Hotzenwald-gruppens reguleringer. Wehr vannkraftverk kalles også ofte Hotzenwald vannkraftverk, og får vann fra Hornbergbecken som er et helt kunstig reservoar uten tilførsel fra noen elv.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nuvola energy.svgDenne energirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.