Schloss Blutenburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Schloss Blutenburg
Kapellet
Blutenberg Castle

Jagdschloss Blutenburg ligger i den vestlige del av München, i bydelen Obermenzing. Idag huser slottet det internasjonale ungdomsbiblioteket og Erich Kästner-biblioteket. Det internasjonale ungdomsbiblioteket består bl.a. av Michael Ende-museet.

Slottet ble bygget mellom 1431 og 1440 av hertug Albrecht III av Bayern som landeiendom. Hans sønn hertug Sigismund abdiserte senere og trakk seg tilbake til slottet, hvor han viet seg til oppførelse av kirker og borger. Han utvidet også Schloss Blutenburg.

Ifølge tradisjonen skal slottet ha blitt ødelagt av svenskene under tredveårskrigen, men denne ødeleggelsen fant ifølge nyere historieforskning trolig ikke sted.

Da kurfyrstinne Henriette Adelaide fikk slottet og hoffmarken Menzing i gave i 1663 var interessen for dette jaktområdet ikke lenger til stede, og det bayerske hoffet brukte Schloss Nymphenburg som sommerresidens.

Notaren friherre Anton von Berchem, kurfyrstinnens testamentsfullbyrder, overtok slottet i 1676 til en pris som lå langt under verdien, og lot anlegget sanere og ombygge. Da Berchem døde i 1702 måtte arvingene gi hoffmarken tilbake til kurfyrste Maximilian II Emanuel.

Mellom 1866 og 1957 var komplekset forpaktet av Institut der Englischen Fräulein, og fra 1957 til 1976 var det aldershjem for søstrene av den tredje orden. Slottet var på dette tidspunktet meget forfallent. Et borgerinitiativ sørget for at slottet ble renovert fra 1980.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]