Scharinska villan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Scharinska villan
Scharinska villan
Beliggenhet
AdresseStorgatan 63–65
LandSverige
OmrådeUmeå
StedUmeå
Historiske fakta
Eier(e)Umeå kommune
ArkitektRagnar Östberg
StilretningViktoriansk arkitektur
Etablert1905
Ferdigstilt1904/05
Kart
Scharinska villan
63°49′25″N 20°16′17″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted

Scharinska villan i Umeå er en rosa, slottslignende bygning i Storgatan 63-65 ved Döbelns park i Umeå. Bygningen, som ble oppført i 1904 og 1905, er arkitekttegnet av Ragnar Östberg. Scharinska villan ble bygget for Egil Unander-Scharin med familie, og satt opp av AB Jakobsson & Eriksson, som også sto for byggingen av Umeå stads kyrka etter brannen. Ansvarlig byggmester var Per Eriksson, som også hadde sittet i bystyret i Umeå sammen med Unander-Scharin.[1] Fram til 1950-tallet huset bygningen også familieforetaket AB Scharins Söner. Siden 1960-tallet har Scharinska villan vært i kommunalt eie, og Umeå kommune benytter bygningen til foreningsvirksomhet og som øvingslokaler for sangkor.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Scharinska villans ytterdør, med relieff tegnet av Ragnar Östberg.

Eksteriør[rediger | rediger kilde]

Bygningen eksteriør er preget av engelsk viktoriansk stil, med gavl over vinduene, bueformede framskytende vinduspartier i førsteetasjen, samt rokokkoinspirerte små balkonger i smijern. Bygningen er i tre etasjer, med en særegen volumforskyvning mot ene siden som står i kontrast til en ellers konsekvent symmetri. Den pussede fasaden er svakt rødfarget, med en frise under vinduene i tredje etasje.[2]

Interiør[rediger | rediger kilde]

Innvendig er bygningen dekket med trepanel, med unntak av i spanska salen, hvor de nennsomt restaurerte veggene er flislagt med mosaikk fra Sevilla; det ble beregnet at slik mosaikk ville bli rimeligere enn å kle veggene med eketrespanel. Byggherren ville opprinnelig trekke veggene i den nedre hallen - den såkalte vestibylen - med jutevev, for så å montere fire store malerier kopiert fra den spanske 1600-talls- kunstneren Velazquez. Men arkitekten fikk overbevist Scharin om at det var bedre å bestille paneler til å ramme inn maleriene.[3] Hovedinngangens ytterdør har et motiv i relieff, tegnet av Ragnar Östberg. Motivet er et bladverk med syv barneansikter, med en stork i midten. De syv barneansiktene symboliserer Scharins-familiens sju barn.[2][4] Scharinska villan regnes som et av de beste verkene i Östbergs tidlige periode.[2]

Interiørbilder[rediger | rediger kilde]

Tomten[rediger | rediger kilde]

Langs eiendommen mot Storgatan og Döbelnsgatan løper det en hekk. Sør for gartnerboligen er det en gårdsplass med underlag dekket av teglfargede betongheller, omgitt av bueformede espalier i metall mot sør og vest, samt rutemønstret gjerde mot øst. Nord for bygningen er det asfaltert parkering, som også fungerer som innkjøring til det kommunale eiendomsselskapet Stiftelsen Bostadens hovedkontor.[1]

Gartnerboligen[rediger | rediger kilde]

Gartnerboligen, sett fra sør.

Tilhørende villaen er det også et anneks, også omtalt som annexet eller trädgårdsmästarbostaden (gartnerboligen), som ligger vest for hovedbygningen. Gartnerboligen går i ett med hovedbygningen, da nordveggen utgjør en forlengelse av hovedbyggets nordvegg.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Scharinska villan», av länsledelsen i Västerbottens län, Umeå, 20. april 2007. Arkivert side fra web.archive.org, lastet opp 22. mars 2014. Besøkt 1. mai 2014 (sv)
  2. ^ a b c «Scharinska villan», fra Västerbottens museums hjemmeside. Besøkt 1. mai 2014 (sv)
  3. ^ Elliot Karin,og Råberg Per G.; Rosén, Gull-Mari (1980). «Om tillkomsten av Scharinska villan i Umeå». Konstkultur i Norrland. Umeå studies in the humanities. Umeå: Umeå universitet. s. 32. 
  4. ^ Andrén, ss. 26-27

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Brit-Marie Andrén; Gull-Mari Rosén (1980). Ett par kulturyttringar i Umeå under sekelskiftet (svensk). Umeå: Umeå universitetsbibliotek. ISBN 91-7174-066-X. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]