Scharinska villan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Scharinska villan
Scharinska Villan.jpg
Scharinska villan
Beliggenhet
AdresseStorgatan 63–65
OmrådeUmeå
KommuneUmeå
Historiske fakta
EierUmeå kommune
ArkitektRagnar Östberg
StilretningViktoriansk
Ferdigstilt1904/05

Scharinska villan
63°49′25″N 20°16′17″Ø

Scharinska villan i Umeå er en rosa, slottslignende bygning i Storgatan 63-65 ved Döbelns park i Umeå. Bygningen, som ble oppført i 1904 og 1905, er arkitekttegnet av Ragnar Östberg. Scharinska villan ble bygget for Egil Unander-Scharin med familie, og satt opp av AB Jakobsson & Eriksson, som også sto for byggingen av Umeå stads kyrka etter brannen. Ansvarlig byggmester var Per Eriksson, som også hadde sittet i bystyret i Umeå sammen med Unander-Scharin.[1] Fram til 1950-tallet huset bygningen også familieforetaket AB Scharins Söner. Siden 1960-tallet har Scharinska villan vært i kommunalt eie, og Umeå kommune benytter bygningen til foreningsvirksomhet og som øvingslokaler for sangkor.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Scharinska villans ytterdør, med relieff tegnet av Ragnar Östberg.

Eksteriør[rediger | rediger kilde]

Bygningen eksteriør er preget av engelsk viktoriansk stil, med gavl over vinduene, bueformede framskytende vinduspartier i førsteetasjen, samt rokokkoinspirerte små balkonger i smijern. Bygningen er i tre etasjer, med en særegen volumforskyvning mot ene siden som står i kontrast til en ellers konsekvent symmetri. Den pussede fasaden er svakt rødfarget, med en frise under vinduene i tredje etasje.[2]

Interiør[rediger | rediger kilde]

Innvendig er bygningen dekket med trepanel, med unntak av i spanska salen, hvor de nennsomt restaurerte veggene er flislagt med mosaikk fra Sevilla; det ble beregnet at slik mosaikk ville bli rimeligere enn å kle veggene med eketrespanel. Byggherren ville opprinnelig trekke veggene i den nedre hallen - den såkalte vestibylen - med jutevev, for så å montere fire store malerier kopiert fra den spanske 1600-talls- kunstneren Velazquez. Men arkitekten fikk overbevist Scharin om at det var bedre å bestille paneler til å ramme inn maleriene.[3] Hovedinngangens ytterdør har et motiv i relieff, tegnet av Ragnar Östberg. Motivet er et bladverk med syv barneansikter, med en stork i midten. De syv barneansiktene symboliserer Scharins-familiens sju barn.[2][4] Scharinska villan regnes som et av de beste verkene i Östbergs tidlige periode.[2]

Interiørbilder[rediger | rediger kilde]

Tomten[rediger | rediger kilde]

Langs eiendommen mot Storgatan og Döbelnsgatan løper det en hekk. Sør for gartnerboligen er det en gårdsplass med underlag dekket av teglfargede betongheller, omgitt av bueformede espalier i metall mot sør og vest, samt rutemønstret gjerde mot øst. Nord for bygningen er det asfaltert parkering, som også fungerer som innkjøring til det kommunale eiendomsselskapet Stiftelsen Bostadens hovedkontor.[1]

Gartnerboligen[rediger | rediger kilde]

Gartnerboligen, sett fra sør.

Tilhørende villaen er det også et anneks, også omtalt som annexet eller trädgårdsmästarbostaden (gartnerboligen), som ligger vest for hovedbygningen. Gartnerboligen går i ett med hovedbygningen, da nordveggen utgjør en forlengelse av hovedbyggets nordvegg.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Scharinska villan», av länsledelsen i Västerbottens län, Umeå, 20. april 2007. Arkivert side fra web.archive.org, lastet opp 22. mars 2014. Besøkt 1. mai 2014 (sv)
  2. ^ a b c «Scharinska villan», fra Västerbottens museums hjemmeside. Besøkt 1. mai 2014 (sv)
  3. ^ Elliot Karin,og Råberg Per G.; Rosén, Gull-Mari (1980). «Om tillkomsten av Scharinska villan i Umeå». Konstkultur i Norrland. Umeå studies in the humanities. Umeå: Umeå universitet. s. 32. 
  4. ^ Andrén, ss. 26-27

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Brit-Marie Andrén; Gull-Mari Rosén (1980). Ett par kulturyttringar i Umeå under sekelskiftet (svensk). Umeå: Umeå universitetsbibliotek. ISBN 91-7174-066-X. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]