Scáthach

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Scáthach (irsk for den skyggeaktige) var en krigerprinesse fra underverden Skyggenes land som trente den irske helten Cúchulainn fra Ulster i krigskunsten i henhold til Ulster-syklusen i irsk mytologi.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Mytene om Scáthach er fragmentariske og stundom selvmotsigende, men en av dem mener hun var datteren av kongen av Skytia. Aoife, en annen fryktet kvinnelig kriger var etter sigende hennes søster. En kilde mener hun er mor til to sønner ved Cet og Cuar med en mann som vi ikke kjenner navnet på. Hun trener sønnene innenfor et hemmelig barlintre. En annen myte forteller at hun var mor til tre unge kvinner ved navn Lasair, Inghean Bhuidhe og Latiaran med en mann som het Douglas. Han var kanskje også far til datteren Uathach som også er lærer ved morens krigerskole.

I henhold til myten levde Scáthach i enten Alba (det senere Skottland) eller kanskje Alpene. Noen tekster forbinder henne til øya SkyeIndre Hebridene i Skottland. I 1999 hadde et turistnettsted på øya et foto av noen ruiner fra en festning som ble beskrevet som Scathachs festning.

Død[rediger | rediger kilde]

Scáthachs berømte elev var Cúchulainn som lærte sitt berømte kamphopp ved Scáthachs myndige ledelse og mottok det fantastiske spydet Luin eller Gae Bolg («mave-spydet») fra henne. Straks Gae-Bolg gled inn i kroppen på en fiende ville 30 mothakere åpne seg og slite maven i stykker på veg ut.

Erotikk[rediger | rediger kilde]

Det er flere klare seksuelle assosiasjoner i mytene om Scáthach. Scáthach er den som innvier unge menn til krigskunsten, men er også den som gir dem «lårenes vennskap», det vil si at en eldre, mer moden kvinne innvier og rettleder de unge umodne menn i seksualitetens hemmeligheter. Hun innvigler også Cúchulainn tre ønsker ettersom hennes datter Uathach er blitt forelsket i ham og blir hans elskerinne mens han ble trent av moren. Det første ønsket er å bli trent som kriger, det andre er å gifte seg med hennes datter, og det tredje ønsket er å fortelle hans framtid.

Når søsteren Aoife går i krig er Scáthach eller Uathach redd for ta Cúchulainn med seg i krigen i frykt for at Aoife vil drepe ham. Cúchulainn kjenner til Aoifes rykte som fryktesløs kriger og utfordrer henne til duell. Han har en fordel ettersom Scáthach har hvisket til ham om Aoifes eneste svakhet, hun verdsetter sin hest og stridsvogn høyest av alt. Duellen går som forventet til Aoifes fordel, men da distraherer Cúchulainn henne i et kritisk øyeblikk med å rope at stridsvognen er i vanskeligheter. Aoife vender hodet og da vinner Cúchulainn.

Etter at Cúchulainn har vunnet over Aoife på krigsmarken vinner han i tillegg hennes hjerte. Hun blir hans elskerinne og føder ham en sønn som kalles for Conlai. Sønnens skjebne er å bli drept av sin far.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]