Savinja

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Savinja
Celje Savinja 001.jpg
Savinja i Celje før elven vender sørover til Laško
LandSlovenia
Lengde93.9 km 
StartRinkafossen
  – Høyde1120 moh moh.
MunningSava ved Zidani Most
  – Koord.   46°5′1,73″N 15°10′19,86″Ø
Savinja nedenfor Øvre Celje-borgen i Pečovnik mot nordøst.

Savinja er en elv nordøst i Slovenia som hovedsakelig renner gjennom Øvre og Nedre Savinjadalen (slovensk Zgornja i Spodnja Savinjska dolina) og gjennom byene Celje og Laško. Savinja er den største elven i Kamnik-Alpene. Den munner ut i Sava ved stedet Zidani Most. Elven har ofte hatt flom, som i 1960-årene, 1990 og 1995. Savinja er ca. 94 km lang.[1]

Elven oppstår ved Rinkafossen, som renner gjennom et regulert område i den nedre delen av Logarskadalen, der den renner sammen med Jezera og blir Savinja. Denne kilden er erklært et naturarvsted, og Rinkafossen er en av de mest kjente i Slovenia. Fossefallet er det høyeste av 20 fosser i Logardalen og blir besøkt året rundt. Om vinteren er staden populær hos isklatrere.

De største sideelvene til Savinja er Lučnica ved Luče, Ljubnica ved Ljubno, Dreta ved Nazarje, Paka ved Šmartno ob Paki og Ložnica og Voglajna med Hudinja ved Celje.

Vannkvaliteten regnes som førsteklasses ved Radmirje, men faller deretter gradvis til andre og tredje klasse.

Fra Ljubno ble det vanlig med tømmerfløting på elven fram til 1950-årene. Det finnes et monument av en tømmerfløter (Splavar) ved elven i Celje.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Savakommisjonens internettside besøkt 6. desember 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]