Saurr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Saurr var en hund og lydkonge over Trondheim og områdene rundt, under den svenske kongen Eysteinn Beli som regjerte rundt 790 - 810. Han fortelles om i flere skandinaviske kilder: Gesta Danorum (bok 7), Heimskringla (Hákonar saga góða), Hversu Noregr byggðist og også muligens i Skáldatal.

Gesta Danorum[rediger | rediger kilde]

I Gesta Danorum, bok 7, Saxo Grammaticus forteller om en Gunnar (kan være navnet eller bare et kallenavn), som invaderte Norge og drepte mere enn han plyndret. For å ydmyke nordmennene etter seieren over kong Ragnald, utnevnte han en hund som hersker. Han utnevnte da guvernører (slik de blir kalt i boken), for å ta hånd om riket som hundens verge, og la adelige passe på hunden. Han kommanderte også at alle som ikke viste hunden respekt ville bli lemlestet.

Hversu Noregr byggðist og Hákonar saga góða[rediger | rediger kilde]

Hversu Noregr byggðist viser til en konge som heter Eysteinn Beli som hadde en hund som lydkonge. Dette er det eneste som blir nevnt i denne sagaen. Hákonar saga góða forteller det mere i detalj. Der fortelles det om en kong Eysteinn av Oppland (Eysteinn Upplendingakonungr eller Eysteinn hinn illi) som erobret Trondheim, og satt sin sønn Onund til lydkonge. Når Onund ble drept og trønderne tok tilbake kontrollen, kom Eysteinn tilbake og la under seg området på nytt. Denne gangen kom han med et ultimatum, enten kunne de velge slaven hans Thorer Faxe eller hunden hans Saurr til å bli deres lydkonge. De valgte hunden siden de trodde de ville bli kvitt med den lettest. I tre år ble Saurr behandlet som en konge med halsbånd av gull og en egen trone. Inntil en dag ulver brøyt seg inn og rev ham i fillebiter.

Skáldatal[rediger | rediger kilde]

Nevner at en skald Erpr lútandi ble dømt til døden for å drepe på hellig grunn. Han ble reddet ved å lage en hymne til Saurr hundekongen. Denne Erpr var skald hos Eysteinn Beli.