Hopp til innhold

Sarawatfjellene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sarawatfjellene eller Sarat (arabisk جبال السروات) er en fjellkjede som går parallelt til vestkysten av Den arabiske halvøy og er blant de mest markante geografiske områdene på halvøya. Fjellkjeda er den største på Den arabiske halvøy. Fjellene er hovedsakelig nakne, men kan ha noe vegetasjon. Mange av toppene er geologisk forholdsvis unge og spisse, mens andre er jevnere på grunn av forvitring.

Sarawat starter ved grensen til Jordan i nord til Adenbukta i sør og går gjennom Saudi-Arabia og Jemen. Den nordlige halvdelen av fjellkjeden kalles Sarat al-Hejaz er sjelden over 2 100 moh., mens de midtre og sørlige delene (Sarat 'Asir og Sarat al-Jemen) har høyder på over 3 300 moh.

Ta'if-fjellene

Den nordlige delen går fra rundt nord for Ta'if gjennom det vestlige Saudi-Arabia fram til sørenden av Saudi-Arabia. Noen hevder at fjellene i Libanon og vestlige Syria er et fraspring av denne fjellkjeden.[hvem?] Det er i hovedsak et noe høyereliggende område enn resten av Saudi-Arabia, med unntak av Asir, og en finner flere obskure landformer her. Høyden er i snitt rundt 1 200 til 2 000 meter over havet, mens de høyeste toppene er rundt 2 400 moh.

Etter Medina virker fjellkjeden å løse seg opp før den dukker opp tilbake omkring Ta'if. Lenger sør, nedenfor Ta'if, ligger den saudiarabiske Asir-regionen, hvor høye fjell når opp til nær 3 000 meter. Jabal Sawda blir sagt å være det høyeste på 2 982 meter over havet.[trenger referanse] Selv denne delen av Sarawatfjella er omtrent som en stor klippe som strekker seg opp fra kystsletten Tihamah.

Bilde fra ISS-36 mot det sørvestlige Saudi-Arabia.

Nær grensen til Jemen begynner Sarawat å spre seg ut til individuelle topper, og Hejaz heller gradvis oppover mot det jemenittiske platået. Alle fjellene over 3 000 moh ligger i Jemen. Det høyeste av disse er Jabal an Nabi Shu'aib, som er det høyeste fjellet på Den arabiske halvøya. Det har en høyde på 3 666 moh. og ligger nær hovedstaden Sana'a. I Jemen er Sarawat delt mellom de vestlige og sentrale høylandene, hvor de vestlige høylandene får rikelig med nedbør, mer enn noen annet sted på halvøya, og det sentrale høylandet har de høyeste fjellene på hele halvøya. En særdeles dramatisk del av de jemenittiske Sarawatfjellene er Harazfjellene, hvor et par av toppene er 3 000 moh. Noen av fjellene har primærfaktor på mer enn 1 500 m.

Geologisk er Sarawat er en del av det arabiske skjoldet, og består hovedsakelig av vulkanske bergarter. Vestsiden faller bratt ned til kysten av Rødehavet, mens østsiden av fjellkjeden heller slakt nedover og blir krysset av wadiar, hvor det finnes noe jordbruk, særlig på sørsiden av Sarawat, hvor fjellsiden får monsun.

Av byer i Sarawat finner en Mekka, som ligger i en dal omtrent midt i Sarawatfjella, og den jemenittiske hovedstaden San'a, som ligger nær noen av de høyeste fjellene i Sarawat.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Library of Congress Country Study: Saudi-Arabia
Autoritetsdata