Hopp til innhold

Santa Maria (Asorene)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Santa Maria
Baía da Praia Formosa på Santa Maria
Geografi
PlasseringAtlanterhavet
ØygruppeAsorene
Areal 97,18 km²
Lengde 16,6 kilometer
Bredde 7,8 kilometer
Høyeste punktPico Alto (590 m)
Administrasjon
LandPortugals flagg Portugal
Autonom regionAsorene
Største bosetningVila do Porto
Demografi
Befolkning5 551 (2003)
Befolkningstetthet57/km²
Posisjon
Kart
Santa Maria
36°58′24″N 25°05′40″V

Santa Maria er ei øy sørøst i Asorene og den sørligste øya i øygruppa. Den var den første øya i Asorene som ble oppdaget. Oppdageren var Diogo Silves under en reise til Madeira i 1427. Gonçalo Velho førte familier og kveg til øya.

Øya har et areal på 97,18 km² og består av en enkelt kommune kalt Vila do Porto, som har den eldste asoriske landsbyen. På øya står også gamle hus med vinduer som hørte til Capitão Donatário fra 1400-tallet.

På grunn av den geologiske alderen (øya ble dannet for 4,8 millioner år siden) er Santa Maria den eneste øya i Asorene med mye sediment. I disse sedimentene er det funnet fossiler etter sjødyr.

Husene ligger spredt over hele øya og husene i Alentejana har generelt høye skorsteiner. Landet er svært frodig og landskapet er vakkert.

Det blir produsert kunst, håndverksarbeid og keramikk på øya.

Øya er delt inn i to regioner:

  • Et flatt, svært tørt og solrikt, område med hovedbyen Vila do Porto (grunnlagt rundt 1430) og en sivil flyplass, Santa Maria lufthavn. Flyplassen var en amerikansk flybase fram til slutten av den andre verdenskrigen.
  • Den andre delen er åslendt. Det høyeste punktet på øya er Pico Alto på 590 meter over havet. Fjellene er ofte dekket av skyer og gir mye fukt til området som har rik vegetasjon og noe jordbruk. I februar 1989 styrtet et Boeing 707 i Pico Alto og 144 mennesker mistet livet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]