Santa Cruz-øyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Santa Cruz-øyene
Geografi
PlasseringStillehavet
Areal 747 km²
Administrasjon
LandSalomonøyene
Posisjon
Kart
Santa Cruz-øyene
11°00′S 166°15′Ø

Santa Cruz-øyene er ei øygruppe i Temotu-provinsen i Salomonøyene. Betegnelsen brukes tidvis om heile provinsen, det vil i tillegg si øyene Anuta, Fatutaka, Taumako, Reef-øyene, Tikopia og Tinakula.

Øyene ligger ca. 40 mil sørøst for de øvrige øyene Salomonøyene, og de er dermed den mest avsidesliggende delen av landet. De ligger atskillig nærmerer Vanuatu og tilhører økologisk den vanuatiske regnskogen.

Nendö er den største øya i øygruppa. Den har også vært kjent under navna Santa Cruz, Ndeni, Nitendi og Ndende. Øya er om lag 40 km lang og 22 km brei. Flateinnholdet er 505,5 km², folketallet noe over 5000. Nendö har to mindre naboøyer, Malo and Nibanga (også kalt Tömotu Neo and Tömotu Noi).

Lata ligger på nordvestsida av Nendö og er den største byen og provinshovedstad i Temotu. Her er det flyforbindelse blant annet til hovedstaden Honiara.

Nest største øy er Vanikoro (173 km², folketall 800), som egentlig er to øyer, Banie og Tevai. Det høyeste punktet på Santa Cruz-øyene ligger på Vanikoro og er 924 meter over havet. Tredje største øy er Utupua (69 km², folketall 300).

Santa Cruz-øyene er geologisk relativt unge, mindre enn fem millioner år. De består hovedsakelig av kalkstein og vulkansk aske.

Øyene blei besøkt av den andre stillehavsekspedisjonen til Álvaro de Mendaña de Neira i 1595. Mendaña døde på Nendö i 1596 etter et mislykka forsøk på å etablere en koloni på øya.