Anuta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anuta
Anudha
Cherry Island
Anuta 169.85030E 11.61124S.png
Satellittbilde (2000)
Geografi
PlasseringStillehavet
ØygruppeSanta Cruz-øyene
Areal0,37 km² 
Lengde0,876 km 
Bredde0,576 km 
Høyeste punktTe Maunga (65 moh. )
Administrasjon
Salomonøyene Salomonøyene
ProvinsTemotu
Største bosetningMua (landsby)
Demografi
Befolkning300[1]
Beliggenhet

Anuta (også Anudha) er ei lita øy i Temotu-provinsen i Salomonøyene i Stillehavet.

Øya ligger rundt 50 mil østsørøst av Nendo. Den er nærmest sirkelrund med en diameter på ca. 750 meter (dvs areal ca. 0,4 km²), og det høyeste punktet er på 65 meter (åsen Te Maunga). Dette er i nord, sørsida er relativt lav og flat. Øya er vulkansk og omgitt av opptil 23 meter høye korallrev.

Klimaet er tropisk. Passatvindperioden varer fra midten av april til midten av oktober. Det er da relativt kjølig og tørt (men ofte overskya), med frisk vind fra sørøst. Resten av året, monsuntida, er mer variabel. Det skifter mellom steikende sol og kraftig regn. Det er ofte vindstille i lange perioder, men Anuta treffes tidvis av tropiske orkaner, noe som kan føre til kraftige ødeleggelser.

Innbyggertallet er om lag 300. Anuta er dermed en av de tettest befolka øyene i Stillehavet. Beboerne her (og på naboøya Tikopia) er stort sett polynesiere, mens salomonerne ellers i hovedsak er melanesiere.

Det er en del gode fiskeområder rundt korallrevene. Øya Fatutaka, seks mil sørøst, har opp gjennom åra tidvis vært brukt som dyrkingsområde for Anutas innbyggere.

Det er funnet arkeologiske spor etter bosettinger 3000 år bakover i tid. Ifølge lokal tradisjon stammer imidlertid dagens innbyggere fra folk som flytta hit fra Tonga og Uvea for 300-350 år siden.

Anuta er også kjent som Cherry Island, oppkalt etter en herr Cherry som i 1791 oppdaga øya fra dekket av HMS Pandora, som var på leiting etter mytteristene fra Bounty. Navnet Nukumairaro har også vært brukt; det betyr «landet nedafor», og relaterer seg til at Anuta ligger øst for Tikopia, nærmeste bebodde nabo.

Referanser[rediger | rediger kilde]