Hopp til innhold

Den sandinistiske frigjøringsfront

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Sandinistene»)
Frente Sandinista de Liberación Nacional
FSLNs flagg
Norsk navnDen sandinistiske nasjonale frigjøringsfront
LandNicaraguas flagg Nicaragua
Leder(e)Daniel Ortega
Grunnlagt19. juli 1961
HovedkvarterManagua
IdeologiSandinisme
Demokratisk sosialisme
Kristen sosialisme
Sosialdemokrati
Antiimperialisme
Politisk posisjonVenstresiden
ReligionLatinske kirke
Nettstedwww.lavozdelsandinismo.com (es)
Nasjonalforsamlingen
63 / 92
(2011)
Flagg

Den sandinistiske nasjonale frigjøringsfront (eller bare Sandinistene) (spansk: Frente Sandinista de Liberación NacionalFSLN) er en sosialistisk bevegelse i Nicaragua, oppkalt etter opprørslederen Sandino og stiftet i 1961.

Sandinistene drev geriljakrig mot det USA-støttede diktaturet ledet av familien Somoza; først av president Anastasio Somoza García fram til 1956, deretter hans sønn Luis Somoza Debayle som president og Anastasio Somoza Debayle som leder for nasjonalgarden.

I 1972 ble Managua rammet av et stort jordskjelv som gjorde omfattende skader. Nødhjelp kom fra utlandet, men Somoza sørget for at oppbyggingen av byen ble gjort av hans egne selskaper, noe som førte til økt motstand mot regimet, og økt støtte til FSLN.

En blodig borgerkrig brøt ut, som endte med at Somoza og andre medlemmer av regimet flyktet til USA, hvorfra de seinere fortsatte til Paraguay. En midlertidig junta med sandinistlederen Daniel Ortega i spissen ble etablert i juli 1979.

Sandinistene ble forsøkt nedkjempet av CIA-støttede Contras fra baser i Honduras.

Ortega ble valgt til president i 1984 og satt med makten til han i 1990 tapte for en koalisjon av borgerlige partier ledet av Violeta Chamorro. I 2006 ble Ortega på nytt valgt som president i Nicaragua.

I 2019 ble Den sandinistiske frigjøringsfront ekskludert fra Sosialistinternasjonalen på grunn av brudd på menneskerettighetene og demokratiske verdier i landet.[1]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Nicaragua a contemporary victim of absolute power». Socialist International (engelsk). Besøkt 12. januar 2022. 


Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]