Luis Somoza Debayle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Luis Somoza Debayle
Født18. november 1922
Nicaragua Léon, Nicaragua
Død13. april 1967 (44 år)
Nicaragua Managua, Nicaragua
Gravlagt Managua
Ektefelle Isabel Urcuyo
Far Anastasio Somoza García
Mor Salvadora Debayle
Søsken Lillian Somoza Debayle, Anastasio Somoza Debayle, José R. Somoza
Utdannet ved Saint Leo University
Beskjeftigelse Politiker
Parti Partido Liberal Nacionalista
Nasjonalitet Nicaragua
Utmerkelse Storkorset av Isabella den katolskes orden (1961), Sonderstufe des Großkreuzes des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland, storkors i særlig utførelse av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden (1959)
Nicaraguas 69. president
29. september 19561. mai 1963
ForgjengerAnastasio Somoza García
EtterfølgerRené Schick

Luis Somoza Debayle (født 18. november 1922, død 13. april 1967) var en nicaraguansk politiker som offisielt tjente som landets president fra 1956 til 1963, men som i realiteten var landets diktator fra 1956 til sin død.

Luis Somoza fikk sin utdannelse ved Louisiana State University. Etter faren Anastasio Somoza Garcías død 29. september 1956 ble han først innsatt som midlertidig president, og det følgende året valgt til president for en ny periode. Hans styre var litt mildere enn det farens hadde vært, men de borgerlige rettighetene var begrensede, og korrupsjon forble vanlig.

Hans yngre bror Anastasio Somoza Debayle var leder for Guardia Nacional, var landets nest mektigste mann under sin eldre brors styre. Selv om Luis nektet å la seg gjenvelge i 1963, sørget brødrene for at presidentene fra 1963 og utover var politikere lojale mot somozaene. Dermed holdt Luis den reelle makten i landet fram til 1967, da han døde av et hjerteinfarkt i Managua, førtifire år gammel.

Under Luis Somozas regime spilte Nicaragua en nøkkelrolle i opprettelsen av det sentralamerikanske fellesmarkedet, støttet av framskrittsalliansen. Under invasjonen av Bahía de Cochinos tillot han at de CIA-trente cubanske opprørerne reiste ut fra Puerto Cabezas på Nicaraguas karibiske kyst.

Etter sin død overtok broren som diktator. Den sandinistiske frigjøringsfront, som kom til å styrte hans bror i 1979, ble grunnlagt i 1961, og startet en konflikt mot regjeringen. Han ble gravlagt sammen med faren i Cementerio Occidental i nasjonalgardens mausoleum i Managua.


Forgjenger:
 Anastasio Somoza García 
Nicaraguas president
Coat of arms of Nicaragua.svg

Etterfølger:
 René Schick