Sanden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stranda i Naustdal
Skulpturen Budeia (2007) av Kjartan Slettemark med utsyn over Førdefjorden

Sanden (folkelig også kalt Stranda) er navnet på et område i Naustdal sentrum i Sunnfjord, Sogn og Fjordane. Sanden er tusenårssted for Naustdal kommune.

Sanden med sjøbassenget og Naustdal kyrkje

Naturområdet[rediger | rediger kilde]

Sanden tok form i 199596 da veivesenet brukte steinmassene fra Naustdalstunnelen til å bygge området ut i sjøen.

Ved Sandens østgrense renner den kjente lakseelva Nausta ut i Førdefjorden. Vest for Sanden ligger småbåthavnen. Det skjermede sjøbassenget i området brukes som badestrand. Sanden er et mye brukt rekreasjonsområde. Fra Sanden er det flott utsikt til fjorden og Heilefjellet med toppen Blægja (1304 meter over havet) med evig snø.

Kunst[rediger | rediger kilde]

I 2007 ble skulpturen Budeia av Kjartan Slettemark avduket på Sanden, i forbindelse med Naustdalkunstnerens 75-årsdag 6. august 2007.

Den 3. november 2013 ble skulpturen Kyra av Oddvar Torsheim avduket på Sanden, i forbindelse med Naustdalkunstnerens 75-årsdag 2. november 2013.[1]

Sanden-Søndag[rediger | rediger kilde]

Siden 2003 har Sanden-Søndag blitt arrangert hvert år, søndag før skolestart i august. Sanden-Søndag er en dag for sjø- og strandaktiviteter og kulturinnslag. Dagen arrangeres av Naustdal Frivilligsentral og et tiltalls frivillige organisasjoner.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]