Sancho I av Portugal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sancho I av Portugal
Konge av Portugal
Født11. nov. 1154[1]Rediger på Wikidata
Coimbra
Død26. mars 1211Rediger på Wikidata (56 år)
Coimbra
BeskjeftigelseLyriker Rediger på Wikidata
Embete
  • Regent (Kongedømmet Portugal, 1169–1185)
  • Monarch of Portugal (1185–1211) Rediger på Wikidata
EktefelleDulce av Aragón
Partner(e)Maria Aires de Fornelos
Maria Moniz de Ribeira
Maria Pais de Ribeira
FarAlfonso I av Portugal
MorMathilde av Savoy
Søsken
8 oppføringer
Fernando Afonso of Portugal (halvbror på fars side)
Theresa av Portugal (søster)
Urraca av Portugal (søster)
Mafalda av Portugal (søster)
Henry of Portugal (bror)
Pedro Afonso (halvbror på fars side)
Sancha of Portugal I (søster)
Urraca Afonso of Portugal (halvsøster på fars side)
Barnbl.a.:
NasjonalitetKongedømmet Portugal
GravlagtMonastery of Santa Cruz
Annet navnSancho, o Povoador
Regjeringstid6. desember 118526. mars 1211
Våpenskjold
Sancho I av Portugals våpenskjold

Sancho I av Portugal (født 11. november 1154 i Coimbra i Portugal, død 26. mars 1211 samme sted), ned tilnavnet var o Povoador, «den som befolker», var konge av Portugal fra sin kroning den 9. desember 1185 og fram til sin død i 1212.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av kong Alfonso I og av hans dronning Mathilde av Savoia. I 1170 ble han stått til ridder av faren, og var fra da av hans nestkommanderende, både administrativt og militært.

På denne tid var Portugals uavhengighet, skjønt erklært i 1139, ennå ikke sikkert og fast etablert. Kongene av León og Kastilla forsøkte å gjenerobre landet, og det drøyde før den katolske kirke ga sin velsignelse og støtte til det nye landet. Denne situasjonen fikk Afonso I til å se seg rundt etter støtte fra andre steder på Den iberiske halvøy. Portugal inngikk en allianse med Aragóns konge, og sammen kjempet de mot Kastilla og León. For å sikre alliansen giftet infanten Sancho seg i 1174 med infanta Dulce av Aragón, lillesøsteren til kong Alfonso II av Aragón. Aragón ble dermed det første iberiske kongedømme som anerkjente Portugals selvstendighet.

Konge[rediger | rediger kilde]

Sancho etterfulgte sin far på tronen i 1185. Hans tilnavn har sin årsak at han forsøkte å befolke med avfolkede områder og grunnla nye byer.[2]

Sancho fikk slutt på de oppslitende og lite meningsfulle kriger mot sine naboer om kontrollen over de galisiske grensetraktene. I stedet vendte han oppmerksomheten mot sør, mot maurernes småkongedømmer der (kalt taifaer), som fremdeles var blomstrende. Han hentet cistersiensermunker til sitt land for at de skulle slå seg ned i landsdeler gjenerobert fra maurerne. Han benyttet også etterhvert tittelen «konge av Silves» som han med hjelp av korsfarerne hadde erobret i 1189, inntil han tapte området tilbake til maurerne i 1191.

Sancho I benyttet store deler av sin regjeringstid til den politiske og administrative organisering av det nye kongedømmet. Han samlet en nasjonal rikdom, støttet nye industrier og en middelklasse av handelsmenn. I tillegg opprettet han nye byer og landsbyer, eksempelvis Guarda i 1199.[3] og hadde stor omsorg for å befolke fjerne områder i de nordlige kristne regionene av Portugal, hovedsakelig med flamlendere og burgundere, derav hans tilnavn o Povoador.

Det ble strid om gyldigheten av det ekteskap som hans datter Theresia inngikk med kong Alfons IX av León, og dessuten om lensrettigheter. Dette innledet en uenighet med den katolske kirke, som gikk så langt at kirken i 1195 lyste interdikt over Portugal. Striden mellom kirke og konge skulle dra ut i nesten 200 år og har noen fellestrekk med investiturstriden annedsteds i Europa.

Kongen var også kjent for sin kjærlighet til lærdom og litteratur. Hans skrev selv flere poesibøker og benyttet midler fra kongelige skattekiste for å sende portugisiske studenter til europeiske universiteter. Han døde i Coimbra, 57 år gammel.

Sancho I ble etterfulgt av sin sønn Alfonso II.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 1011398133, besøkt 12. august 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Saraiva, Jose Hermano (1998): Portugal: A Companion History, Manchester: Carcanet, s. 17.
  3. ^ Evans, David (2004): Portugal. New Holland Publishers. ISBN 9781860111266. s. 195

Litteratur[rediger | rediger kilde]


Forgjenger
Alfonso I av Portugal

Monarker i Portugal
1185–1211
Etterfølger
Alfonso II av Portugal