Samuel de Champlain

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et fiktivt portrett av Samuel de Champlain, ingen ekte portrett eksisterer i dag

Samuel de Champlain (født 1567 i Brouage nær Rochefort, Frankrike død 25. desember 1635 i Québec) var en fransk sjøoffiser og utforsker. Han grunnla kolonier i Nord-Amerika, inkludert Québec by. Han kalles «Ny-Frankrikes far».

Han var en sønn av en marinekaptein.[trenger referanse] Han ble også respektert på grunn av sine gode navigatørferdigheter.[trenger referanse] Han hadde stor innflytelse i åpningen for fransk handel til Nord-Amerika.[trenger referanse] Han blir kalt «faren til Ny-Frankrike» fordi han viet sitt liv til å skape et fransk rike i Canada og kalte det Ny-Frankrike.[trenger referanse]

I 1593 var Samuel de Champlain med i en ekspedisjon til Canada og utforsket St. Lawrenceelven helt opp til Lacinefossen. Da han kom hjem til Frankrike, fikk han kong Henrik IV til å finansiere en ekspedisjon for å kolonisere området langs St. Lawrenceelven. Champlain seilte ut med 28 ledsagere, dro oppover elven og grunnla en handelsstasjon i 1608. Den ble til byen Québec, Canadas første by. Han fortsatte å utforske området og ble værende i Canada resten av sitt liv. I 1663, 28 år etter hans død ble Québec hovedstad i Ny-Frankrike.