Samnaun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Samnaun

Våpen

LandSveits’ flagg Sveits
Postnummer7563
Retningsnummer081
Areal56,18 km²
Befolkning773[1] (2015)
Bef.tetthet13,76 innb./km²
Høyde o.h.1 846 meter
Nettsidewww.gemeindesamnaun.ch
Kart
Samnaun
46°56′00″N 10°21′00″Ø

Samnaun

Samnaun (retoromansk: Samignun) er en kommune og en dal lengst nordøst i den sveitsiske kantonen Graubünden. I vest, nord og øst grenser den til Tirol (Østerrike). I syd grenser Samnaun til Engadin, men har pga. høye fjell ingen direkte forbindelse dit. Kommunen hadde ved utgangen av 2019 734 fastboende.[2] Innbyggerne er fordelt på de fem landsbyene Compatsch, Laret, Plan, Ravaisch og Samnaun. Kommunesenteret ligger på 1846 meter over havet.

Særegen beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Samnaun har i lang tid bare vært tilgjengelig via en vei som fører over østerriksk territorium. Samnaun har derfor vært en funksjonell eksklave av Sveits. Siden 1905 fins det en smal vei også på sveitsisk grunn, men den østerrikske veien er bedre utbygd. For å komplisere grenseforholdene ytterligere, fins det en tyrolsk kommune, Spiss, som inntil 1980 bare var tilgjengelig fra Samnaun. Spiss ligger geografisk sett også i Samnaundalen.

På grunn av den nære kontakten til Tirol har innbyggeren i dalen gitt opp sitt retoromanske språk til fordel for en bairisk dialekt av tysk i løpet av 1700- og 1800-tallet. Samnaun er dermed ved siden av Val Müstair det eneste området i Sveits der det tales en tysk dialekt som ikke er alemannisk.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Vinterturisme er en betydelig inntektskilde. Samnauns skiløyper er knyttet sammen med de i den østerrikske kommunen Ischgl på andre siden av grensen og fjellene.

Under koronaviruspandemien i 2020 var grenseområdet Ischgl-Samnaun i februar et betydelig smittested.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]