Samnaun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Samnaun
Samnaun01.jpg

Våpen

TidssoneUTC+01:00, UTC+2:00
Areal56,18 kvadratkilometer
Befolkning773 (2015)
Bef.tetthet13,76 innb./kvadratkilometer
Høyde over havet1 846 meter  1 971 meter
NettsideNettside
Beliggenhet

Samnaun
46°56′00″N 10°21′00″Ø

Samnaun

Samnaun (retoromansk: Samignun) er en kommune og en dal lengst nordøst i den sveitsiske kantonen Graubünden. I vest, nord og øst grenser den til Tirol (Østerrike). I syd grenser Samnaun til Engadin, men har pga. høye fjell ingen direkte forbindelse dit. Kommunen har 800 innbyggere som er fordelt på de fem landsbyene Compatsch, Laret, Plan, Ravaisch og Samnaun. Kommunesenteret ligger på 1846 meter over havet.

Samnaun har i lang tid bare vært tilgjengelig via en vei som fører over østerriksk territorium. Samnaun har derfor vært en funksjonell eksklave av Sveits. Siden 1905 fins det en smal vei også på sveitsisk grunn, men den østerrikske veien er bedre utbygd. For å komplisere grenseforholdene ytterligere, fins det en tyrolsk kommune, Spiss, som inntil 1980 bare var tilgjengelig fra Samnaun. Spiss ligger geografisk sett også i Samnaundalen.

På grunn av den nære kontakten til Tirol har innbyggeren i dalen gitt opp sitt retoromanske språk til fordel for en bairisk dialekt av tysk i løpet av 1700- og 1800-tallet. Samnaun er dermed ved siden av Val Müstair det eneste området i Sveits der det tales en tysk dialekt som ikke er alemannisk.

Vinterturisme er en betydelig inntektskilde. Samnauns skiløyper er knyttet sammen med de i den østerrikske kommunen Ischgl på andre siden av grensen og fjellene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]