Samisk filmfestival

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Samisk filmfestival var en årlig internasjonal filmfestival som ble avholdt i Kautokeino hver påske i perioden 1996-2012.[1] Festivalen ble drevet av en stiftelse opprettet i 2001 av Kautokeino kommune og Samiske filmforbund/Sámi Filbmabargiid searvi.[2] I 2011 ble stiftelsens styre politianmeldt av Lotteri- og stiftelsestilsynet fordi festivalen ikke hadde levert regnskap og øvrige rapporter verken for 2009 eller 2010. Tilsynet skrev i anmeldelsen at det forelå «mistanke om en totalt manglende regnskapsføring og bokføring» og at «en slik neglisjering av lovmessige plikter over et slikt tidsrom må også ses på som en grov overtredelse».[2] Året etter besluttet styret å nedlegge festivalen, for øvrig etter at daglig leder hadde vedtatt et forelegg på kr. 25.0000,-.[1]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Festivalen hadde fokus på samiske filmer og filmer laget av og for urfolk. Det ble vist film både innendørs og på iskino, hvor lerretet er bygget opp av sne. Sitteplasser og vegger ble bygget opp av sne og is. Formen på iskinoen varierte hvert år. Iskinoen var verdens eneste snowmobile-drive-in, hvor publikum kunne ankomme sneskuter eller rein, og sitte på skuteren eller sleden for å nyte film.

Samisk Film Festival samarbeidet med andre festivaler, blant annet i USA og Polen, for å gi samiske filmskapere muligheten til å få filmene sine vist ute i verden. Festivalen hadde som formål å være en arena hvor samiske filmskapere kunne vise sin filmer og bruke festivalen som et springbrett ut i verden.

Festivalen gikk over tre dager, og antallet filmvisninger varierte fra år til år. På det meste viste filmfestivalen 55 filmer i løpet av de tre dagene festivalen varte.

Filmfestivalen samarbeidet også med Samisk filmsenter om kurs og seminarer for samiske filmarbeidere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Aslaksen, Eilif Andreas (18. desember 2012). «Samisk filmfestival nedlegges». NRK. Besøkt 28. april 2019. «Samisk filmfestival ble anmeldt til politiet i september 2011 av Lotteri- og stiftelsestilsynet. Årsaken var at festivalen ikke hadde sendt inn rapporter og regnskap for årene 2009 og 2010.» 
  2. ^ a b Aslaksen, Eilif Andreas (19. september 2011). «Filmfestival politi-anmeldt». NRK. Besøkt 28. april 2019.