Sam Sharpe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sam Sharpe
Samsharpe.JPG
Født1801
Montego Bay
Død23. mai 1832
Montego Bay
Nasjonalitet Jamaica
Utmerkelse Nasjonalheltens orden (1975)

Sam Sharpe (født 1801Jamaica, død 23. mai 1832 på Jamaica) var en baptistpredikant som ble lederen for slavene som sto bak slaveopprøret på Jamaica på 1800-tallet.

Sharpe var slave hele sitt liv, selv om han hadde fått lov til å bli godt utdannet til baptistdiakon. På grunn av utdannelsen ble han høyt respektert av de andre slavene, og han ble en kjent predikant og leder for dem.

Sharpe arbeidet som diakon ved Burchell Baptist Church i Montego Bay, der presten het Thomas Burchell. Sam Sharpe tilbrakte det meste av sin tid med reiser til ulike eiendommer i St. James-området og utdannet slavene om kristendom og frihet for alle.

I den feilaktige oppfatning at frigjøring allerede hadde blitt gitt til slavene av det britiske parlamentet, organiserte Sharpe en fredelig generalstreik over mange av eiendommene i det vestlige Jamaica i en kritisk tid for plantasjens eiere, nemlig under innhøsting av sukkerrør. Sharpes fredelige protest eskalerte kraftig og anses som det største slaveopprøret på Jamaica. Under opprøret ble hundrevis drept, inkludert 14 hvite plantasje-eiere.

Opprøret ble slått kraftig ned av Jamaicas militære innen to uker, og mange av ledere, inkludert Sam Sharpe, ble hengt i 1832. Like før han ble hengt for sin rolle i opprøret, sa Sharpe «Jeg vil heller dø i galgen, enn å leve i et minutt mer i slaveri». Opprøret er blitt sett på som en av hovedårsakene til den endelige avskaffelsen av slaveri i det britiske imperiet.

I 1975 erklærte regjeringen av det uavhengige Jamaica at Sam Sharpe var en nasjonalhelt. Han fikk en skole i Montego Bay grunnlagt og oppkalt etter seg. Han er også blitt avbildet på diverse jamaicanske mynter og sedler gjennom tidene.