Saltens Bilruter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Saltens Bilruter (SB) ble etablert som rutebilselskap i 1937 med hovedkontor i Bodø. Per i dag[når?] fungerer selskapet som et holdingselskap, med økonomitjenester og administrasjon for sine datterselskaper. Største eier er Bodø kommune med 40,6 % av aksjene, nest største eier er DNB med 16,5%.

Tidlig utvikling[rediger | rediger kilde]

SB var med å etablere Nord-Norge-Bussen i 1941. I alle år hadde selskapet personrutetrafikken Bodø-Fauske-Narvik på deling (50/50) med Ofotens Bilruter.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

I dag er Saltens Bilruter (SB) et konsern med flere datterselskaper. Bussvirksomheten foregår i Nordlandsbuss hvor SB eier 66%, Vy Buss 34%. Her inngår tidligere bussdrift hos SB og Helgeland Bilruter/Nettbuss Helgeland. Godsvirksomheten til Nettbuss Helgeland ble kjøpt opp av Saltens Bilruter, og er nå innlemmet i SB Transport. Datterselskapet Stoklands Bilruter driver også busstransport. I tillegg til dette driver konsernet betydelig gods- og slamtransport på vei i Nord-Norge.

Andøy Trafikklag ble avviklet i 2011, da de tapte anbudet for sin bussvirksomhet til Cominor. Bygninger etc ble overtatt av SB,mens deres ansatte ble overført til Cominor.

Gjennom datterselskapene har konsernet hånd om busstrafikk over store deler av Nordland, fra Narvik i nord til Nord-Trøndelag grense i sør.

Følgende selskapet ligger under SB-konsernet:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]