Saint James (Jamestown)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Saint James
Church059 Anglican-St James' Church Jamestown.jpg
Saint James, Jamestown, St. Helena
Plassering Jamestown
Byggeår 1774
Endringer1843, 1869 og 1980
KirkegårdSaint James Graveyard
Arkitektur
Periode Engelsk kolonistil
ByggematerialeStein
Beliggenhet

Saint James (Jamestown)
15°55′31″S 5°43′5″W

Saint James er en kirke på øya St. Helena og er en del av det anglikanske bispedømme av St. Helena. Kirken ligger i øyas hovedstad Jamestown og er også den eldste kirken på øya. Bygningen som i dag utgjør kirken ble reist i 1774.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1657 gav Oliver Cromwell nye rettigheter til Det britiske ostindiske kompani, som fikk tillatelse til å befeste sine stasjoner. Dette gav også kompaniet retten til å kolonisere St. Helena, samt bygge befestninger for å sikre øya, som da ble underlagt den britiske kronen. Ettersom øya var meget viktig, særlig for skipene som kom fra India og skulle tilbake til Storbritannia, ble det bygget et relativt stort fort i hovedstaden Jamestown. Øya ble offisielt en del av samveldet 5. mai 1659.

Etter befestningen av hovedstaden vokste det til en by rundt fortet. Dette førte også til at et lite kapell ble bygget, på den tomten der Saint James står i dag. Dette var den aller første kristne bygningen på St. Helena. Ettersom det første kapellet her var relativt stort i forhold til bygningene som lå rundt, ble dalen kapellet lå i populært kalt Chapell Vally, eller Saint James Vally. Kapellet var et virkelig blikkfang, også fra havet.

I år 1671 kom den første utsendelse fra Den engelske kirken til øya, etter at kirken kompaniet var uenig på flere punkter. Derfor ble det sendt observatører, ikke bare til St. Helena, men til flere av koloniene, for å finne ut hvordan befolkningen og kirkene ble behandlet. Dette førte til at Saint James-kirken ble utvidet med midler fra Den engelske kirken, ettersom byens innbyggertall vokste kraftig. Den kirken som nå ble reist fikk navnet Saint James. Størrelsen var ikke så forskjellig fra kapellet, men bygget var nyere og mere tilpasset klimaet vi finner på øya. Likevel viste det seg at grunnmuren på bygget gav etter, noe som førte til at det ble revet og kirken som vi i dag kan se på øya ble reist. Dette skjedde i 1774.

Kirken ble modifisert i 1843 og bygd på i 1869.[2] Kirkespiret ble av sikkerhetsgrunner byttet ut i 1980.[3] Kirken som står i dag er den eldste anglikanske kirken sør for ekvator.[4]. Kirken er en del av det historiske distriktet og er også fredet

Sogn[rediger | rediger kilde]

Kirken er en del av sognet St James, i tillegg til Saint James kirken er det tre kirker til i sognet:

  • Saint John's, Upper Jamestown
  • Saint Mary's, The Briars
  • Saint Michael's, Rupert's Valley

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 15°55′31″S 5°43′05″V