Sado (øy)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sado
佐渡島
Geografi
PlasseringJapanhavet
Areal 855,61 km²
Lengde 63,4 km
Bredde 27 km
Høyeste punktKinpoku-san (1172 moh.)
Administrasjon
LandJapans flagg Japan
PrefekturNiigata
Største bosetningSado
Demografi
Befolkning57 262 (2015[1])
Befolkningstetthet66,93 innb./km²
Posisjon
Kart
Sado
38°01′04″N 138°22′04″Ø

Sado (japansk: 佐渡島 – Sadogashima) er en øy i Japanhavet utenfor vestkysten av Honshū i Japan. Administrativt er øya en del av prefekturet Niigata. Hovedbyen på øya heter også Sado, og byens areal omfatter hele øya, men kun en mindre del er urbanisert. Øya er den sjette største i Japan.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Sado ligger 45 kilometer vest for byen Niigata i den nordlige delen av Chūburegionen. Øya består hovedsakelig av to parallelle fjellkjeder delt av et eid, Kuninaka, der Sado og brakkvanns-innsjøen Kamo-ko ligger. Den nordlige fjellkjeden, Osado og den sørlige, Kosado, utgjør brorparten av øya. Sado er blitt dannet av tektoniske prosesser de siste tre millioner år. På grunn av bevegelsene i jordskorpa er landskapet og kysten på øya svært variert. Her kan man finne nesten alle landskapsformer som finnes i Japan.

Historie[rediger | rediger kilde]

Arkeologiske funn viser at Sado var bebodd allerede for 10 000 år siden. Øya var en av de uavhengige provinsene som utgjorde Japan i Naraperioden på 700-tallet, og Sado ble utpekt som et sted for eksil. Utover i middelalderen ble adelsfolk og intellektuelle som mistet gunst forvist til øya. På slutten av Heianperioden, på 1200-tallet, ble øya også kjent for gull- og sølvfunnene som ble gjort der. Dette førte senere til at øya ble satt under direkte administrasjon av Tokugawa-shōgunatet. Gruvedriften, som først ble avsluttet i 1989, trakk til seg mange andre næringsgreiner. For å sikre tømmer og kull til gruvene, ble skogene satt under offentlig administrasjon. Den gode skjøtselen var en av grunnene til at Sado inntil nylig var det siste habitatet for Japanibis i Japan[2].

Klima[rediger | rediger kilde]

Klimaet på Sado er relativt mildt; mildere enn på tilsvarende breddegrad på «fastlandet», men det er tydelige forskjeller mellom de fire årstidene. Somrene er varme og fuktige. Vintrene kommer med snøfall, men siden øya ligger i Tsushimastrømmen er mengdene mindre enn på Honshu.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistikk for Sado
  2. ^ «The History of Sado | Ture Sado». True Sado. Arkivert fra originalen 5. juni 2016. Besøkt 6. mai 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]