SPQR

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Senatus Populusque Romanus
Titusbuen
Kumlokk i Roma med SPQR fra byvåpenet

SPQR er en forkortelse for Senatus Populusque Romanus («det romerske senat og folk»).[1] Bokstavene som utgjør forkortelsen var først en benevnelse for den romerske republikk, men keiserne under keiserriket brukte også benevnelsen.

I nyere tid har SPQR blitt et kjennetegn og symbol for byen Roma og dens myndigheter. Bokstavene SPQR er dominerende i Romas kommunevåpen, der de er skråstilt og i gullrød bunn. Bare unntaksvis brukes bokstaver i våpenskjold, men den lange historiske tradisjonen har her vært avgjørende. På skjoldet brukes en rangkrone med kronring og kløverblader eller en murkrone. Byen bruker SPQR som kjennetegn også frittstående og stilt vannrett, blant annet på offentlige kumlokk.

En humoristisk forvrengning av forkortelsen finner man i blant annet i de italienske utgavene av tegneseriene om Asterix: Sono Pazzi Questi Romani, som er italiensk for «disse romerne er gale».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Beard, Mary (2016): SPQR. A History of Ancient Rome, Profile Books, s. 16.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Beneš, C.E. (2009): «Whose SPQR? Sovereignty and semiotics in medieval Rome» i: Speculum, 84, s. 874–904. doi:10.1017/s0038713400208130.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) SPQR – kategori av bilder, video eller lyd på Commons