Hopp til innhold

Søtorvet (København)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utsnitt av bebyggelse sett fra Nørre Søgade
Søtorvet sett fra Nørrebro

Søtorvet er en plass og en bebyggelse ved Søerne i København. Den ligger hvor Frederiksborggade slutter og Dronning Louises bro begynner.

Etter at Nørreport og Københavns befestning ble nedlagt i siste halvdel av 1800-tallet, oppsto det mulighet for å utnytte det nedlagte festningsterrenget. I årene 1873-76 ble det derfor oppført to symmetriske og paléaktige beboelseseiendommer i historismestil på Søtorvet ut mot Søerne. Arkitektene var Ferdinand Vilhelm Jensen og Vilhelm Petersen under Ferdinand Meldahls overoppsyn.[1] Byggherren var Det kjøbenhavnske Byggeselskab på initiativ av finansmannen Carl Frederik Tietgen.

Bebyggelsen med herskapelige leiligheter har parisiske forbilder. De er rikt dekorert med stukkornamenter og spir og tårn. Skuespillerinnen Johanne Luise Heiberg bodde i en av leilighetene her før hun flyttet til Rosenvænget. Omkring 1900 åpnet Café de la Reine – Dronningens Café – bak de store, buede vinduene på Søtorvet 2. Her ble holdt dikterstue på 1930-tallet hvor datidens diktere som Sigfred Pedersen og Otto Gelsted deklamerte deres seneste dikt. Niels Clemmensen satt ved klaveret.[2]

Dronning Louises Bro kom først til et tiår etter bygningene sto ferdige, og hele anlegget kom dermed til å danne en staselig inngangsportal fra Nørrebrosiden inn til København. Omkring 1900 ble det ved plassen, på hver side av broen, oppstilt to skulpturer av henholdsvis Tiberen og Nilen. Skulpturene er avstøpninger av originale marmorskulpturer fra det 1. århundre e. Kr., og var en gave fra Carl Jacobsens legat Albertina til København.[3]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Historicisme, Den store danske
  2. ^ «Søtorvsbebyggelsen, Søtorvet nr. 1-3, nr. 2 og nr. 5, København, kulturarv.dk». Arkivert fra originalen 22. mars 2012. Besøkt 24. desember 2011. 
  3. ^ «Tiberen, nansensgaden.dk». Arkivert fra originalen 30. mai 2009. Besøkt 24. desember 2011.