Sørlandets litteraturpris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vinnerne i 2014, Tone Klev Furnes og Agate Øksendal Kaupang sammen med fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund.

Sørlandets litteraturpris er en litterær pris som utdeles årlig i forbindelse med Verdens bokdag. Prisen ble innstiftet i 2000 av folkebibliotekene og bokhandlerne i Aust- og Vest-Agder. Formålet er «å stimulere leselyst, samt å øke oppmerksomheten om litteratur, særlig i landsdelen, og å hjelpe frem nye og gryende forfatterskap fra Sørlandet (Agder).». Fra 2011 har prisen en klasse for skjønnlitteratur og en klasse for sakprosa.[1]

En jury velger ut bøker fra fjorårets produksjon, og blant disse kåres så prisvinneren ved åpen avstemning. Stemmeskjema legges ut i alle bibliotek og bokhandler i Agder-fylkene, samt på internett. Det kan også stemmes via SMS. For å være kvalifisert, må bokens forfatter være bosatt på eller ha tilknytning til Sørlandet.

Prisen består av et pengebeløp og et kunstverk.

I 2010 delte juryen ut en hederspris, som en markering av at prisen ble delt ut for tiende gang. Hedersprisen gikk til Kjell Askildsen for hans store forfatterskap. 20-års jubileet i 2020 ble markert med jubileumsfest og utdeling av litteraturprisens andre hederspris. Øystein Lønn fikk hedersprisen for sitt store og viktige forfatterskap.

Sparebanken Sørs barne- og ungdomslitteraturpris ble delt ut for første gang i 2020. Juryen vurderte bøker utgitt i perioden 2017-2019 og første prismottaker ble Line Baugstø for Vi skulle vært løver (Aschehoug, 2018). Prisen deles ut hvert tredje år.

Prisvinnere[rediger | rediger kilde]

Bruno Jovanovic vant prisen i 2022

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]