Särskilda utredningar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Särskilda utredningar (SU), tidligere Interna utredningar, er en avdeling i Polismyndigheten med ansvar for etterforskning av saker der en ansatt i Polismyndigheten mistenkes for å ha begått et lovbrudd eller på noen måte handlet feilaktig i tjenesten.[1]

SU etterforsker dessuten saker med bakgrunn i anmeldelser mot blant annet anklagere, politielever og arrestvakter. Det vanligste lovbruddet som etterforskes av SU er tjenestefeil. Foruten lovbrudd i tjenesten etterforskes dessuten lovbrudd som ansatte ved Polismyndigheten kan ha begått i sin fritid.

En viktig arbeidsoppgave er å bearbeide tips, såkalte underrättelseuppslag, som oversendes til SU. Bearbeidelsen har til formål å gi beslutningsgrunnlag for hvorvidt det skal innledes straffeforfølgning.

I de tilfeller der det ikke er grunnlag for straffeforfølgning, men Polismyndigheten likevel anser at den ansatte personen har handlet feil i tjenesten, kan vedkommende få en disiplinærreaksjon, som innebærer advarsel eller lønnstrekk. Polismyndigheten skal da oversende saken til personalansvarsnemnden, som prøver saken.

SU har hovedkontor i Stockholm og driver etterforskningsvirksomhet på seks steder i landet: Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå, Linköping og Västerås.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]