Russell-øyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Russell-øyene er ei øygruppe i Sentralprovinsen i Salomonøyene i Stillehavet.

Gruppa består av øyene Pavuvu og Mbanika, samt drøyt femti mindre øyer (hvorav rundt 20 er bebodd), og ligger ca. 5 mil nord for Guadalcanal. Arealet er rundt 210 kvadratkilometer (dvs noe mindre enn Smøla). Folketallet er ca. 5000 (1990). Tidligere navn på øygruppa er Laube og Cape Marsh.

På øyene er det store områder med kokospalme-plantasjer. Palmene vokser mange steder heilt ned til vannkanten. Plantasjene, og dermed også store deler av Russell-øyene, er eid av private firmaer, noe som i stor grad begrenser allmennhetens adgang til øyene.

Den største eieren var lenge (fra ca. 1910) det britiske selskapet Lever Brothers (som starta produksjonen av kjente såper som Sunlight og Lux, som Lilleborg eier i Norge.). Firmaet fusjonerte seinere til å bli det mer kjente Unilever.

Seinere overtok Russell Islands Plantations Estates Ltd (RIPEL) plantasjene. De seinere åra har det vært til dels harde arbeidskamper her. Bakgrunnen har blant annet vært oppsigelser på grunn av nye høstemetoder. Ettersom RIPEL eier områdene, fører oppsigelser til at arbeiderne også mister bolig og andre muligheter til livsopphold. Stridighetene har innbefatta langvarige streiker med over 1000 deltakere, slåsskamper med lokalt politi og okkupasjon av bedriftskontorene.

I Yandina, nord på Mbanika, er det en større kopra-fabrikk.

Pavuvu er den største av Russell-øyene, ca. 17 km tvers over.